«Αφιερωμένες στο ΚΚΕ»

«Αφιερωμένες στο ΚΚΕ»

Τρεις συναυλίες θα πραγματοποιήσει ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος, αφιερωμένες στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, του ιστορικότερου και μακροβιότερου κόμματος στην Ελλάδα. Η διοργάνωση ανήκει στις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και θα πραγματοποιηθούν στις 11/3, στην Αθήνα (Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, Λεωφόρος Βεΐκου), στις 23/3, στην Πάτρα (Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος») και 1/4 στη Θεσσαλονίκη (Παλέ Ντε Σπορ).

Από την Νόρα Ράλλη

Θα παρουσιαστούν τα έργα «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι» και «Καντάτα για τη Μακρόνησο», σε μετάφραση και ποίηση Γιάννη Ρίτσου, ένα ανέκδοτο τραγούδι «Το Ρόδι» του 1981 που παρουσιάστηκε μόνο τότε στο φεστιβάλ της ΚΝΕ, επιλογές πολιτικών τραγουδιών από τη μουσική του πορεία (από τον πρώτο δίσκο του συνθέτη του 1975, από τη «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ» κ.ά.), καθώς και συνθέσεις σε στίχους των Αλκη Αλκαίου και Κώστα Τριπολίτη. Ερμηνευτές θα είναι οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Μίλτος Πασχαλίδης.

H αφίσα των συναυλιώνH αφίσα των συναυλιών | 

«Οι τρεις συναυλίες, που γίνονται στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ και αφιερώνονται από μένα στο ΚΚΕ, σημαίνουν πολύ μεγάλη συγκίνηση και πολύ μεγάλη τιμή» δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο Θάνος Μικρούτσικος. «Και οι λόγοι είναι τρεις: Καταρχήν, κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι πρόκειται για το πιο ιστορικό κόμμα στην Ελλάδα. Δεύτερον, ακόμη και όσοι δεν συμφωνούν με το ΚΚΕ, δεν μπορεί, αν είναι καλοπροαίρετοι, παρά να δεχτούν πως αυτό το κόμμα αποδεδειγμένα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και μάλιστα σε ένα βάρβαρο κόσμο, που δημιουργεί ο καπιταλισμός.

Ο άλλος λόγος είναι τα ίδια τα έργα. Ειδικά η “Καντάτα στη Μακρόνησο” που δεν ανήκει, όπως κάθε έργο Τέχνης, μόνο στον δημιουργό του. Το έργο αυτό ανήκει σε αυτές τις οριακές περιπτώσεις που υπάρχει και έτερος ιδιοκτήτης πέραν του δημιουργού και είναι εν προκειμένω όσοι πάλεψαν μέσα στις γραμμές του κόμματος ή δίπλα σε αυτές, σε χρόνους ζοφερούς. Σε όσους εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν, αντιστάθηκαν, πάλεψαν για μια δίκαιη κοινωνία. Και δεν θα μπορούσε να το γράψει αλλιώς ο Ρίτσος -που για μένα είναι ο μεγαλύτερος ποιητής του 20ού αιώνα- αν δεν ήταν και ο ίδιος εκεί».

Ο μουσικοσυνθέτης έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τα παιδιά της ΚΝΕ: «Την τελευταία περίοδο αντιμετωπίζω κάποια σοβαρά προβλήματα, αλλά αυτά τα παιδιά στήριξαν και εμένα και το έργο που θα παρουσιαστεί και σε αυτά λέω πως: “Το μέλλον δεν θα ’ρθεί από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς”».

Παρών ήταν και ο ίδιος ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε πως «αποτελεί τεράστια τιμή για το ΚΚΕ να ξεκινά τον φετινό εορτασμό με αυτά τα αριστουργήματα της Τέχνης, με ένα πολύ μεγάλο συνθέτη της πατρίδας μας, με έναν άνθρωπο πολιτικοποιημένο, που όχι μόνο τον καίει η Ιστορία, αλλά ζει την ίδια την Ιστορία, φέρνει την Ιστορία, το παρελθόν, στο σήμερα, ζωντανά μέσα από την τέχνη του και κυρίως φλογίζει τις καρδιές μας και τον νου μας για το μέλλον και αυτό αφορά και τις μελλούμενες γενιές. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ από βάθος καρδιάς».

Η είσοδος στις συναυλίες θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

nostimonimar.gr