«Ο χορός και ο εμφύλιος», η χαρά που νικάει τον πόλεμο

«Ο χορός και ο εμφύλιος», η χαρά που νικάει τον πόλεμο

  • |

Εκδήλωση αυτή την Παρασκευή για το νέο βιβλίο του καλού συναδέλφου, δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.», Γιώργου Σταματόπουλου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ερμα. Ενα δοκίμιο που εξετάζει και συνδέει τις έννοιες του χορού και του εμφυλίου.

Παρή Σπίνου
«Η έννοια χορός προσλαμβάνει πολιτική χροιά και βάρος όταν εισβάλλει στις κοινωνικές σχέσεις και μπορεί και διακόπτει εμφύλιους πολέμους· όχι, δεν εγκαθιδρύει σχέσεις ομόνοιας και αγάπης, ενωτίζει όμως τα σώματα των αντιπάλων στην ασύνειδη προσπάθεια όλων να βγάλουν το πόδι τους έξω από τον πλανήτη, να αντιδράσουν -γιατί έτσι τους προστάζουν τα έγκατά τους- στις βαρυτικές δυνάμεις. Οι εμφύλιοι δεν θα σταματήσουν ποτέ όσο οι άνθρωποι θα διαιρούνται σ’ αυτούς που διατάζουν και σ’ αυτούς που εκτελούν. Ο χορός όμως -σαν τις γιορτές- καταπαύει τη μανία των διαιρέσεων, μηνύοντας ότι εκτός από την ισχύ [την εξουσία] κάπου υπάρχει και η δικαιοσύνη, η αγάπη. [Πώς ακούγεται αυτό;]».

«Ο χορός και ο εμφύλιος» είναι το νέο βιβλίο του καλού συναδέλφου, δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.», που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ερμα. Ενα δοκίμιο που εξετάζει και συνδέει αυτές τις δύο φαινομενικά διαφορετικές μεταξύ τους έννοιες, μέσα από τα αρχαία ελληνικά κείμενα, τον Διαφωτισμό, τη σύγχρονη λογοτεχνία, την Ιστορία, τη φιλοσοφία, μέσα από την προσωπική εμπειρία και τη συλλογική μνήμη.

«Ο χορός εναντιώνεται στην αδιαφορία της φύσης – και του Σύμπαντος. Πυκνώνει την ορμή για φτερούγισμα, είναι ό,τι δεν μπορεί να συλλάβει ο νους και να πει η γλώσσα. Είναι φως και ρίγος – αδιαφορεί πλήρως για τον χριστιανισμό, για τους θρησκευτικούς και εμπορικούς πολέμους. Δεν είναι παιγνίδι, είναι πολιτική πράξη, αντίσταση στη λύπη αλλά και στην ομοιοστασία, σε ό,τι δηλαδή γεννούν οι εξουσίες. Στα βουνά, όπου γίνεται λόγος για τον χορό και τον εμφύλιο, όλα υπακούουν σε μια εύθυμη διάθεση, σε ένα παιγνίδισμα, προϊόντα της ανάγκης για ρίζες [γέννηση, κοινοτιστική συνύπαρξη, ξαφνιάσματα παιδικά, αμπέλια, νερά, καρποί της γης, αρώματα, χρώματα, γεύσεις, και λοιπά]», γράφει ο Γιώργος Σταματόπουλος.

«Ο χορός και ο εμφύλιος συνυπάρχουν. Εμφανίζονται και ως υποστάσεις και ως μεταφορές, και ας συγκροτούνται -εδώ- από φιλοπαίγμονα διάθεση· πώς αλλιώς; Τέλος, βάλλουν κατά της ελληνικής αλγολαγνείας· η χαρά να νικήσει τη μιζέρια και τους εμφύλιους».

Το βιβλίο παρουσιάζεται αυτή την Παρασκευή, στις 8 μ.μ. στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5 – Αίθριο Στοάς Βιβλίου). Θα μιλήσουν: ο καθηγητής Φιλοσοφίας Στέφανος Ροζάνης, η Πέπη Ρηγοπούλου (καθηγήτρια ΕΚΠΑ) και ο συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης. Προλογίζει ο ποιητής Ηλίας Γκρης.

Το πρώτο βιβλίο του Γιώργου Σταματόπουλου με τίτλο «Δοκιμή» κυκλοφόρησε το 1983 (εκδ. Δρόμος) και έκτοτε έχουν εκδοθεί: «Αμμουδιές στην απρόσιτη επιφάνεια» (Ελληνικά Γράμματα, 1994), «Νους θυμός εφ’ ημέρη» (Καστανιώτης, 2000), «Η φωνή» (Καστανιώτης 2005), «Η Κορινθία από ψηλά» (Καταγράμμα, 2008) κ.ά.

.efsyn.gr