Ταινίες Πρώτης Προβολής: Πέντε ταινίες για τη γυναίκα

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Πέντε ταινίες για τη γυναίκα

  • |

Με έξι ταινίες ξεκινά απόψε η νέα κινηματογραφική εβδομάδα. Απ’ αυτές οι πέντε έχουν γυναικεία θέματα ή ελκυστικές ηρωίδες, ενώ ξεχωρίζει το υποψήφιο για έξι Όσκαρ “Μικρές Κυρίες”. Το ενδιαφέρον τους έχουν όμως και τα υπόλοιπα φιλμ, με μοναδική παραφωνία τη βασισμένη σε κόμικς γυναικεία υπερηρωική περιπέτεια “Αρπακτικά Πτηνά Και Η Φαντασμαγορική Χειραφέτηση Της Χαρλεϊ Κουιν”.

“Μικρές Κυρίες” (“Little Women”) Δραματική ταινία εποχής, αμερικανικής παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Γκρέτα Γκέργουιγκ, με τους Σίρσα Ρόναν, Φλόρενς Πιου, Εμα Γουάτσον, Τίμοθι Σαλαμέ, Μέριλ Στρίπ, Λόρα Ντερν κ.ά.

Ο ορισμός της ταινίας καλών συναισθημάτων, αγάπης, αλτρουισμού, θετικών μηνυμάτων, αλλά και του αγώνα για τη γυναικεία χειραφέτηση και την ενηλικίωση σε δύσκολους καιρούς, εκείνους μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο. Ένα φιλμ που παραπέμπει στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ και του Φρανκ Κάπρα ή του Τζορτζ Κιούκορ, ένα δράμα που έχει ίσως περισσότερη γλύκα απ’ όσο αντέχει ένας άνθρωπος του σήμερα, που το DNA του μπολιάζεται πλέον με τη σκληρότητα, την ανταγωνιστική αγριότητα, τον αθεράπευτο εγωισμό, τη φιλαργυρία, τον αμοραλισμό.

(Φωτογραφία από την ταινία “Μικρές Κυρίες”)

Η Γκρέτα Γκέργουιγκ, μετά το “Lady Bird” που είχε αποσπάσει διθυράμβους, ξαναμεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο κλασικό μυθιστόρημα της Λουίζα Μέι Άλκοτ, καθώς η πιο πρόσφατη κινηματογράφηση του βιβλίου ήταν το 1994 από την Τζίλιαν Άρμστρονγκ που το είχε αποδώσει πολύ καλά, με μία πιο στρωτή αφήγηση και έναν πιο νοσταλγικό τόνο (με Γουινόνα Ράιντερ, Κλερ Ντέινς, Σούζαν Σάραντον Κρίστιαν Μπέιλ, Γκάμπριελ Μπερν).

.amna.gr/