Μποκόρος έντυπος και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας των Τεχνών από τις 13.12.2016

Μποκόρος έντυπος και μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας των Τεχνών από τις 13.12.2016

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, με πρόσχημα την επικοινωνία στο διαδικτυακό πέλαγος, κρατούσα σημειώσεις και φωτογραφίες σε μιαν αναδρομή αυτογνωσίας. Απέναντι στην επικαιρότητα της ανανεούμενης λήθης, επέλεξα να θυμάμαι από που ερχόμαστε και ν’ αναρωτιέμαι που πηγαίνουμε. Προϊόν αυτής της ανατατικής καταβύθισης είναι αυτό το eμερολόγιο.

Παράλληλα ωρίμαζε και η ιδέα μιας αναδρομικής έκθεσης των έργων που μαζί τους παιδευόμουν εδώ και τριάντα τόσα χρόνια.

Όψεις αδήλων. Ζωγραφική μαρτυρία μιας διαδρομής αυτογνωσίας από τη μαθητεία στο πραγματικό ως τους πειρασμούς του αοράτου κι από κει, στα στοιχειώδη αγαθά μιας λιτής ευημερίας.

Ζητούμενο, να λάβει πνευματική ουσία η όλη, η φθαρμένη ήδη από τη βιωτική μέριμνα και τη χρήση του χρόνου. Να ορθωθεί νόημα αθανασίας στην παράσταση του θνητού και του εφήμερου, με τη βαθιά πεποίθηση ότι ένα φωτεινό παραπέτασμα στο χάος είναι η ζωγραφική και όψις αδήλων τα φαινόμενα.
Αλληλένδετα τα έργα και οι μέρες, κοινή η οδός».

Με τον παραπάνω έντυπο λόγο στο οπισθόφυλλο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2016 από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ ένα μικρό απάνθισμα 378 σελίδων αναρτήσεων του Χρήστου Μποκόρου στο προσωπικό του προφίλ στο fb.

O τίτλος του βιβλίου είναι «eμερολόγιο – 20162015201420132012»και η έκδοσή του συνδυάζεται με την μεγάλη αναδρομική έκθεση των έργων του «Όψεις Αδήλων» στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς)

Η έκθεση αναπτύσσεται στις δύο αίθουσες του δευτέρου ορόφου του κτιρίου και παρουσιάζει σημαντικά έργα, τα οποία προέρχονται από συλλογές Μουσείων, ιδιωτών, καθώς και από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη.

Παράλληλα με την αναδρομική έκθεση, το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικής συνεργασίας Έτος 2016: Ελλάδα στη Ρωσία και Ρωσία στην Ελλάδα, παρουσιάζεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Μόσχας από τις 12 Δεκεμβρίου 2016 ως τις 29 Ιανουαρίου 2017 η έκθεση «Τα Στοιχειώδη»,  που επίσης είχε φιλοξενηθεί στο κτίριο της οδού Πειραιώς το 2013, καθώς και στο κτίριο της Δημοτικής Λαχαναγοράς του Αγρινίου.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι με την ευκαιρία των δύο παράλληλων εκθέσεων, στη συνεδρίαση της Ρωσικής Ακαδημίας των Τεχνών στις 13.12.2016, ο Χρήστος Μποκόρος αναγορεύτηκε επίτιμο μέλος της. Η εκλογή αυτή αποτελεί μια σπουδαία τιμή τόσο για τον καλλιτέχνη και την Ελλάδα, όσο και για τον γενέθλιο τόπο του.

Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε το 1956 στο Αγρίνιο, όπου και μεγάλωσε.

Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Καστέλα και έχει επανειλημμένως εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις. Έχει εκθέσει σε πολλές χώρες του κόσμου και έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός της Ελλάδας.


Λ. Τηλιγάδας