Σπάνιες Εικόνες από το «Σκοτεινό» Νησί της Λίμνης των Ιωαννίνων

Σπάνιες Εικόνες από το «Σκοτεινό» Νησί της Λίμνης των Ιωαννίνων

Ο φωτογράφος Δημήτρης Ραπακούσης, τα τελευταία δύο χρόνια, έχει μετακομίσει από την Αθήνα στα Γιάννενα. Η επιλογή της καινούριας του πόλης, που έγινε για προσωπικούς λόγους, δεν ήταν τυχαία. Στο νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας των Ιωαννίνων, το ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη στην Ελλάδα (το άλλο είναι ο Άγιος Αχίλλειος Πρεσπών), μένει ο πατέρας του, ο οποίος δουλεύει στο μουσείο του Αλή Πασά.

Σε μια περίεργη -φωτογραφικά- φάση για αυτόν, δίχως έμπνευση, ξεκίνησε να επισκέπτεται καθημερινά το νησάκι -και τον πατέρα του- και άρχισε να φωτογραφίζει. Η γραφικότητα του μέρους και η κινηματογραφικότητα του τοπίου τον ενέπνευσαν να ξεκινήσει ένα project, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι άνθρωποι εκεί είναι κυρίως μεγάλης ηλικίας και μοναχικοί. Σύμφωνα με την παράδοση, κατάγονται από τη Μάνη. «Λέγεται ότι τον 17ο αιώνα, τους είχε μεταφέρει εκεί ένας σουλτάνος με τη μορφή εξορίας επειδή ήταν κλέφτες», λέει ο Δημήτρης Ραπακούσης. Στο νησάκι δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκτός από τα σπίτια των 150 περίπου κατοίκων του, δυο-τρία καφέ και μαγαζιά με τουριστικά είδη. «Δεν υπάρχει ούτε μαγαζί να αγοράσεις τσιγάρα», τονίζει ο Δημήτρης. «Ούτε καν σχολείο. Τα παιδιά πηγαινοέρχονται στα Γιάννενα με το πλοίο της γραμμής (διάρκεια δρομολογίου: 15 λεπτά)», συμπληρώνει.

Οι άνθρωποι εκεί δύσκολα εμπιστεύονται έναν «ξένο», αλλά ο Δημήτρης είχε το πλεονέκτημα ότι γνώριζαν τον πατέρα του. «Είναι δύσκολο να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους, αλλά είναι φιλόξενοι. Αν τα καταφέρεις να τους κερδίσεις, σου ανοίγουν το σπίτι τους», λέει.

Ο Δημήτρης πηγαίνει στο νησάκι κάθε μέρα, στις 8 το πρωί, συνεχίζοντας το project του.


https://www.vice.com/gr