Στην Ινδία υπάρχει ένα τμήμα της ινδουιστικής κοινωνίας που ονομάζεται Μαρβάρις. Ζουν στον Ρατζαστάν, αλλά έχουν μόνο τα σπίτια τους στο Ρατζαστάν- οι δουλειές τους είναι παντού στην Ινδία. Πότε-πότε επιστρέφουν σπίτι, διαφορετικά δουλεύουν παντού. Είναι πολύ έξυπνοι επιχειρηματίες.
Κάποτε γνώριζα καλά μια οικογένεια Μαρβάρι. Η κόρη τους θα παντρευόταν, και η οικογένεια που θα την έπαιρνε ως νύφη τους ρωτούσε γι’ αυτούς στην πόλη: τι άνθρωποι είναι; Και κάποιος είπε ότι έπρεπε να ρωτήσουν εμένα επειδή είχα στενή σχέση με αυτούς τους ανθρώπους.Προβληματίστηκα, επειδή μου έκαναν μια ερώτηση: «Πόσες φορές έχουν
χρεοκοπήσει;»
Είπα, «Πολύ παράξενη ερώτηση!»
Είπαν, «Όχι, δεν είναι παράξενη. Στην κοινωνία μας αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μετράμε τα πλούτη ενός ατόμου. Δεν χρεοκοπούμε επειδή έχουμε χάσει τις επιχειρήσεις μας ή είχαμε απώλειες- όχι. Χρεοκοπούμε επειδή είμαστε στην κορυφή. Κάθε χρεοκοπία σημαίνει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ρουπίες. Επομένως αυτός είναι ένας απλός τρόπος για vα μετρήσουμε πόσα χρήματα έχει αυτή η οικογένεια. Αν έχουν χρεοκοπήσει τρεις φορές είναι καλό. Αν δεν έχουν χρεοκοπήσει ποτέ τότε αυτός ο γάμος δεν μπορεί να γίνει, επειδή αν δεν
έχουν χρεοκοπήσει καθόλου τότε δεν θα έχουν αρκετά χρήματα για να δώσουν προίκα στην κόρη. Δεν μπορούμε να ρωτήσουμε ευθέως- αυτό θεωρείται άσχημο- επομένως πρέπει να ρωτήσουμε εμμέσως».
Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι ιδιαίτερος γι’αυτούς. Δεν νομίζω ότι θα σκεφθεί κανείς στον κόσμο ότι ένα άτομο που έχει χρεοκοπήσει επτά φορές έχει καθόλου πλούτο. Και όταν χρεοκοπούν σε ένα μέρος δεν μπορούν να εκμεταλλευθούν πια αυτό το μέρος. Έχουν εκμεταλλευθεί τους ανθρώπους τόσο πολύ και μετά χρεοκόπησαν! Προσποιούνται ότι δεν έχουν χρήματα. Κι έτσι προχωράνε αλλού. Το πραγματικό τους σπίτι είναι στο Ρατζαστάν- εί τα μέρη στα οποία κερδίζουν χρήματα και χρεοκοπούν είναι προσωρινά. Ύστερα μετακινούνται από αυτήν την πόλη σε μια άλλη πόλη μακριά, όπου κανείς δεν ξέρει ότι έχουν χρεοκοπήσει. Αρχίζουν ξανά μια επιχείρηση- συγκεντρώνουν ξανά πολλά χρήματα και ακολουθεί ξανά η χρεοκοπία.
Και όλα τα χρήματα που συσσωρεύονται πηγαίνουν στο Ρατζαστάν, στο σπίτι τους. Όλα εκείνα τα άλλα μέρη είναι μόνο για εκμετάλλευση. Συνεχώς μετακινούνται. Κάθε πέντε με επτά χρόνια κάθε Μαρβάρι μετακινείται, επειδή σε αυτά τα επτά χρόνια έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει χρήματα, έχει δανειστεί χρήματα, έχει κάνει ό,τι μπορούσε να κάνει, και μετά χρεοκοπεί.
Κανείς άλλος δεν θα πει ότι η χρεοκοπία είναι κάτι καλό, αλλά αν είσαι Μαρβάρι, τότε χρεοκόπησε όσες περισσότερες φορές μπορείς! Ύστερα το κύρος σου,η ευπρέπειά σου, ανεβαίνει πιο ψηλά. Οπουδήποτε αλλού, αν χρεοκοπήσεις, το κύρος σου πέφτει.
Αν κοιτάξετε παντού στον κόσμο και δείτε: τις διαφορετικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι άνθρωποι, και τις ιδέες που έχουν για το καλό και το κακό, το σωστό και το λάθος, θα μπορέσετε να δείτε για πρώτη φορά ότι το μυαλό σας είναι επίσης μέρος ενός συγκεκριμένου τμήματος της ανθρωπότητας. Δεν αντιπροσωπεύει τίποτε για την αλήθεια- αντιπροσωπεύει απλά αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι της ανθρωπότητας. Και μέσα από αυτό το μυαλό, οτιδήποτε δείτε είναι επικριτικό.
ΗΘΙΚΟΣ, ΑΝΗΘΙΚΟΣ, ΑΜΟΡΑΛΙΣΤΗΣ
OSHO
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝΑΛΙΟΣ
Εικόνα: Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο βίος του Γαλιλαίου» | http://www.iefimerida.gr/news/241941/o-vaggelis-theodoropoylos-milaei-sto-iefimerida-gia-ton-galilaio-eikones