ΙΣΑ: Δανειστές και κυβέρνηση παραδίδουν την Α/Βάθμια Περίθαλψη στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες

ΙΣΑ: Δανειστές και κυβέρνηση παραδίδουν την Α/Βάθμια Περίθαλψη στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες

  • |

Με λουκέτο απειλούνται τα εργαστήρια της γειτονιάς μετά την υποκοστολόγιση των διαγνωστικών εξετάσεων. Το υπουργείο Υγείας και η τρόϊκα παραδίδουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη στις μεγάλες ιδιωτικές αλυσίδες. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, χαρακτηρίζοντας «ως απαράδεκτη και επικίνδυνη για το σύστημα υγείας την υποκοστολόγιση των διαγνωστικών εξετάσεων που ζήτησε η τρόϊκα και αποδέχτηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

«Η μεσοσταθμική μείωση κατά 45% σε 51 διαγνωστικές εξετάσεις και κατά 9% για τις εργαστηριακές είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα μικρά εργαστήρια  και θα δημιουργήσει ολιγοψώνια στην αγορά .Η παράδοση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις μεγάλες αλυσίδες θα στερήσει από τον ασθενή την εξατομικευμένη φροντίδα από το γιατρό της γειτονιάς του και θα τον καταστήσει όμηρο των “σουπερ μάρκετ” της υγείας. Επιπρόσθετα θα οδηγήσει στον επαγγελματικό μαρασμό εκατοντάδες επιστήμονες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στηρίζοντας το σύστημα υγείας», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ και επισημαίνει «για άλλη μια φορά την ανικανότητα της πολίτικης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προβάλει αντιστάσεις στις παράλογες και ύποπτες απαιτήσεις της τρόϊκας και την αποτυχία της να συγκρατήσει την άνευ ορών παράδοση του συστήματος υγείας στα “σουπερ μάρκετ” της υγείας».

Όπως αναφέρει, τέλος, ο ΙΣΑ θα συγκαλέσει το επόμενο χρονικό διάστημα έκτακτες συνελεύσεις με επαγγελματικούς φορείς για τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου ενάντια στην λαίλαπα των μέτρων. Για το λόγο αυτό, καλεί τον ιατρικό κόσμο σε αγωνιστική ετοιμότητα.