Επιμένει η κυβέρνηση για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές

Επιμένει η κυβέρνηση για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές

  • |

Το οικονομικό επιτελείο θα προτείνει τέλος 0,1-0,2% επί των τραπεζικών συναλλαγών. Το ποσοστό θα εξαρτηθεί από τις εξαιρέσεις που θα προβλέπονται στο ειδικό τέλος που θα εφαρμοσθεί. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μπορεί να αποδώσει από 300 εκατ. έως 600 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως εκτιμάται.

Ωστόσο, για να μην πληγούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, που προτάσσει το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση σκέφτεται να εξαιρέσει ορισμένες συναλλαγές. Αν εξαιρεθούν πλήρως οι κινήσεις που γίνονται στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης(ΑΤΜ), καθώς και συναλλαγές έως 500 ευρώ, τότε το όφελος για τον προϋπολογισμό από το μέτρο θα μπορούσε να ανέλθει στα 300 εκατ., εφόσον το τέλος οριοθετηθεί στα 0,1% και 600 εκατ. ευρώ εφόσον το τέλος διαμορφωθεί στο 0,2%.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι οι ετήσιες τραπεζικές συναλλαγές (κάθε είδους συναλλαγή) ξεπερνούν τα 350 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Επένδυση σήμερα, οι θεσμοί έχουν απορρίψει τόσο την πρόταση για αναβολή στην ψήφιση του ασφαλιστικού, όσο και αυτή για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και για τον φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές.