Τα 15 εκ. ευρώ στο χρηματοκιβώτιο και η “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ

Τα 15 εκ. ευρώ στο χρηματοκιβώτιο και η “μαύρη τρύπα” στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ

  • |

Τη στιγμή που η δικαιοσύνη ερευνά με τη βοήθεια ορκωτών λογιστών τη μαύρη τρύπα 140 εκ ευρώ στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, εύλογα ερωτήματα και απορίες προκαλεί η ανακάλυψη 15 εκ ευρώ σε μετρητά, στο χρηματοκιβώτιο του κινήματος. Τα κύρια ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι υπεύθυνοι είναι πως βρέθηκε το ποσό στο χρηματοκιβώτιο, από ποιά έσοδα προέρχεται και γιατί ένα τόσο μεγάλο ποσό δεν είχε κατατεθεί σε τράπεζα ώστε να επωφελείται το κόμμα από τους τόκους. 

Η διενέργεια της εισαγγελικής έρευνας στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια με παραγγελία της τότε προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κυρίας Παναγιώτας Φάκου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News, μετά τις καταθέσεις των ελεγκτών που ερεύνησαν τα οικονομικά του κόμματος την περίοδο 2004 – 2012 προκειμένου να διαπιστώσουν πώς δημιουργήθηκε το χρέος των περίπου 140 εκατ. ευρώ, η έρευνα φαίνεται να καταλήγει στην κλήση, ως υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, του επί σειρά ετών υπευθύνου των οικονομικών του κινήματος κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Σημειώνεται πάντως ότι από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κατατεθεί έγκληση παρ’ ότι το κόμμα είναι που θίγεται. Η δικαιοσύνη παρενέβη μετά από μήνυση που κατέθεσε πριν από τρία χρόνια στον οικονομικό εισαγγελέα πολίτης που όπως δήλωσε παρακινήθηκε από δημοσιεύματα για κατασπατάληση της περιουσίας του κόμματος.

Τον έλεγχο των οικονομικών του κόμματος ζήτησε από πέντε εταιρείες ορκωτών λογιστών ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε η «μαύρη τρύπα».

Το πόρισμα των ελεγκτών που περιλαμβάνει την περίοδο 2004-2012 παραδόθηκε το 2013 στον τότε γενικό γραμματέα του κόμματος Νίκο Σαλαγιάννη. Για αρκετό χρόνο το πόρισμα έμεινε στο συρτάρι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενώ το καλοκαίρι του 2014 δόθηκε στη δικαιοσύνη.