Δέσμευση για εσωτερική και εξωτερική σύγκλιση ανέλαβε ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας

Δέσμευση για εσωτερική και εξωτερική σύγκλιση ανέλαβε ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας

  • |

Η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επανέλαβε την Τρίτη (8/10/2019) την ακρόαση του Πολωνού υποψηφίου για το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, αφού νωρίτερα αποφάσισαν πως οι γραπτές απαντήσεις του, σε ερωτήσεις που του είχαν ζητηθεί μετά την πρώτη ακρόαση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ήταν ικανοποιητικές.

«Οι Ευρωπαίοι αγρότες πρέπει να λάβουν καλύτερη στήριξη για να αυξήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να παρέχουν ασφαλή προμήθεια υψηλής ποιότητας και υγιεινής διατροφής σε 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε ο κ. Βοϊτσεχόφσκι στην αρχή της ακρόασής του, που είχε συνολική διάρκεια 90 λεπτών. «Αυτό απαιτεί την κατάλληλη χρηματοδότηση, πρόσθεσε, υποσχόμενος την καταπολέμηση ενός ισχυρού προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)», πρόσθεσε.

Επίσης ανέλαβε δέσμευση στους Ευρωβουλευτές για την κάλυψη του χάσματος μεταξύ των ενισχύσεων για τους αγρότες (τσεκ) εντός και μεταξύ των κρατών μελών (εσωτερική και εξωτερική σύγκλιση).

Οι Ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν για άλλη μια φορά τον ορισθέντα Επίτροπο για τις απόψεις του σχετικά με τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής της ΕΕ και σχετικά με το αν ήθελε να υποβάλει νέες νομοθετικές προτάσεις.

Τον ρώτησαν επίσης πώς σκοπεύει να ενισχύσει τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της ΚΑΠ, να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των νέων γεωργών στην ΕΕ, να αντιμετωπίσει τη συγκέντρωση των αγροτικών γαιών σε λίγα χέρια και να διασφαλίσει ότι οι άμεσες πληρωμές θα φτάσουν στους πραγματικούς αγρότες.

Ακόμη ήθελαν να μάθουν πώς ο ορισθείς Επίτροπος σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τα «προστατευτικά μέτρα» των ξένων χωρών, να χρηματοδοτήσει μέτρα που σχετίζονται με την αγορά και να διασφαλίσει ότι οι αγρότες της ΕΕ και τα πρότυπα προστασίας των καταναλωτών στην ΕΕ δεν θα υποστούν απώλειες από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τρίτες χώρες.

Οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων από την επιτροπή συνεδρίασαν αμέσως μετά την ακρόαση για να αξιολογήσουν τις απαντήσεις του υποψήφιου Επιτρόπου.

Στην ακρόαση των Ευρωβουλευτών της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης προήδρευσε ο κ. Norbert Lins (EPP, DE). Επίσης, στην ακρόαση συμμετείχαν μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

grotypos.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος