Για τον τρόπο οργάνωσης των πολιτικών κηδειών, αίτημα του Κώστα Παπαδάκη

Για τον τρόπο οργάνωσης των πολιτικών κηδειών, αίτημα του Κώστα Παπαδάκη

  • |

Όπως σας είναι γνωστό, η πολιτική κηδεία δεν έχει τελετουργικό. Καμία κυβέρνηση από όσες πέρασαν δεν το νομοθέτησε, κανείς Δήμος ή Δημόσια Αρχή δεν έχει μεριμνήσει για να υλοποιήσει ουσιαστικά τον θεσμό αυτόν και καμία λαϊκή παράδοση δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί ώστε να έχει δημιουργήσει μια πολιτιστική τυπολογία που να αποτελεί τη βάση της σχετικής τελετής, να αποδίδει την απαιτούμενη κοινωνική τιμή στο νεκρό και να απελευθερώνει τη συναισθηματική φόρτιση του πόνου για την απώλεια, όπως επιτηδευμένα πράττει εδώ και αιώνες η εκκλησία.

Έτσι εναπόκειται κατά περίπτωση στο οικογενειακό ή στο φιλικό ή στο πολιτικό περιβάλλον των εκάστοτε εκλιπόντων ο τρόπος υλοποίησης της επιθυμίας του εκλιπόντος. Πενθούντα πρόσωπα υποχρεώνονται να πνίγουν τον πόνο τους και να διαδραματίζουν ρόλους διοργανωτών κηδειών και εκφωνητών επικηδείων. Και στις περισσότερες περιπτώσεις με την ευχή να μην βρέχει διότι δεν διατίθενται κλειστές αίθουσες για τον σκοπό αυτόν.

Είναι πολλά πλέον τα χρόνια από το 1976 που «καθιερώθηκαν» με το ν. 344/1976, που οι πολιτικές κηδείες είναι αφημένες στην τύχη τους. Επίτηδες, για να υποβαθμίζονται και να δυσχεραίνεται η διεξαγωγής τους προς όφελος των θρησκευτικών.

Παρ όλα αυτά όλο και περισσότερες τα τελευταία χρόνια επιλέγονται πολιτικές κηδείες, ιδίως μάλιστα αφότου έχει καταστεί πρακτικά εφικτή στην Αττική έστω και σε μακρυνό τόπο και με μεγάλης δυσχέρειες και η αποτέφρωση.

Ο Δήμος Αθήνας έχει την υποχρέωση να αναλάβει πρωτοβουλία να αποκαταστήσει την οργανωτική δομή της πολιτικής κηδείας, που να περιλαμβάνει αφενός τη διάθεση κλειστών κλιματιζόμενων και θερμαινόμενων αιθουσών και μη εκτεθειμένων στα καιρικά φαινόμενα χώρων, με κατάλληλη μικροφωνική εγκατάσταση και επαρκή αριθμό καθισμάτων και αφετέρου την ανάθεση της διοργάνωσης σε υπάλληλό του, την σύνταξη και εκφώνηση ενός προοιμίου επικηδείου, το χειρισμό των ηχητικών και της διευθέτησης του χώρου και την εν γένει διευκόλυνση των πενθούντων και των οργανωτών.

Αίθουσα κλειστή για πολιτικές κηδείες υπάρχει μόνο στο Α΄ Νεκροταφείο του Δήμου Αθήνας, αλλά είναι σχετικά μικρή και στερείται μικροφωνικής και ικανού αριθμού καθισμάτων. Χρειάζεται άμεσα η προσθήκη αυτών. Ενώ πρέπει να προβλεφθεί αντίστοιχη αίθουσα και στα άλλα δύο νεκροταφεία του Δήμου Αθήνας.

Είναι αυτονόητο ότι η λήψη σχετικής πρωτοβουλίας από τον Δήμο Αθηναίων θα ανοίξει τον δρόμο και στους λοιπούς δήμους της χώρας και το αίτημά μου προσβλέπει και σε τούτο.

Παρακαλώ κατ’ άρθρο 67 παρ. 7 ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, όπως το θέμα αυτό τεθεί σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Ο αιτών

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

https://kommon.gr/koinonia/item/16692-gia-ton-tropo-organosis-ton-politikon-kideion-aitima-tou-kosta-papadaki

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.