Συνέντευξη µε την Όλγα Κλείτσα, δηµοτική σύµβουλο Αθήνας
Έχουν περάσει ήδη 2 µήνες από τη συµµετοχή σου στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ ως Δηµοτική Σύµβουλος της Ανατρεπτικής Συµµαχίας, µετά την εναλλαγή και την αντικατάσταση του Κώστα Παπαδάκη. Δεν είναι, όµως, η πρώτη φορά που αναλαµβάνεις αιρετό ρόλο στο Δήµο της Αθήνας. Ποιες διαφορές βλέπεις;
Πράγµατι, η πρώτη φορά που ανέλαβα καθήκοντα αιρετού µέλους ήταν το 2015 ως ανεξάρτητη Κοινοτική Σύµβουλος και µέλος της οµάδας «Πόλης Ξεκίνηµα». Μιας οµάδας που είχε φτιαχτεί µετά την µνηµονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ µε τη αποχώρησή µας από την Ανοιχτή Πόλη και εκπροσωπούνταν τότε από 7 Κοινοτικές και 1 Δηµοτικό Σύµβουλο. Σχεδόν 10 χρόνια µετά πολλά έχουν αλλάξει αλλά όχι µόνο στη διάρθωση του Δήµου και τη σύνθεση του Δηµοτικού Συµβουλίου.
Το 2015 ήταν µία χρονιά σταθµός στην πολιτική ιστορία της χώρας. Μετά τις εξελίξεις του δηµοψηφίσµατος και τις αλλαγές στο κεντρικοπολιτικό σκηνικό σύντοµα καταλάβαµε ότι το χρέος µας, µαζί µε τον απολογισµό και την απαραίτητη αυτοκριτική, ήταν να προστατεύσουµε τον κόσµο της αριστεράς από την απογοήτευση και την αποστράτευση, απο τη µαταίωση της διάψευσης ενός οράµατος, να θέσουµε τα «θεµέλια» ώστε να χτίσουµε ξανά.
Μία από τις µεγαλύτερες διαφορές, λοιπόν, είναι το πρίσµα µέσα από το οποίο βλέπουµε εµείς τα δηµοτικά πράγµατα έχοντας ήδη περάσει από τα «θεµέλια» στην «οικοδόµηση» µε την ίδρυση της Ανατρεπτικής Συµµαχίας.
Ως προς τις διοικήσεις που πέρασαν από το Δήµο, παρά τις φυσιογνωµικές διαφορές τα αιτήµατα και οι διεκδικήσεις των κατοίκων παραµένουν στην ίδια κατεύθυνση. Αν θέλαµε να περιγράψουµε µε κάποια απλούστευση τον πυρήνα της πολιτικής των τελευταίων τριών διοικήσεων του Δήµου αυτή θα ήταν µία διαδροµή απο την έκρηξη των ΣΔΙΤ, «δωρεών» και µνηµονίων συνεργασίας της Δηµαρχείας Καµίνη, στο δόγµα του Σοκ της Δηµαρχείας Μπακογιάννη και τέλος στην αναβίωση της επικυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ στην αυτοδιοίκηση της τωρινής Δηµαρχείας Δούκα.
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται ένας οργανωτικός στόχος να είναι ο πυρήνας της πολιτικής, αυτό περιγράφει πλήρως τον πολιτικό και στρατηγικό κύκλο που εντοπίζουµε στον πρώτο χρόνο θητείας της Δηµαρχείας Δούκα: καλές σχέσεις µε µεγαλοεργολάβους και µεγάλα συµφέροντα, δικτύωση µε νέες ΜΚΟ και ενίσχυση σχέσεων, απόπειρες σύνδεσης µε την κοινωνική βάση µέσω ικανοποιήσης αποσπασµατικών «µερικών» αιτηµάτων.
Υπάρχει, όµως, µία στρατηγική που αποτυπώνεται µε συνέχεια και στις 3 διοικήσεις και ενισχύεται µέσω των αναδιαρθρώσεων του θεσµικού πλαισίου. Η στρατηγική της ειδικής ανάγκης και της εξαίρεσης. Ο Δήµος και οι δοµές του συρρικνώνονται όλο και περισσότερο, κοµµατιάζονται και παραδίδονται σε πολλαπλές εργολαβίες ή σε ΜΚΟ µέσω µνηµονίων συνεργασίας. Πέρα από το ουσιώδες της διάλυσης του δηµόσιου τοµέα, η µεθοδολογία αυτή εξυπηρετεί την απουσία ενός συνολικού σχεδίου για τις πραγµατικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης.
Έτσι ένα χρόνο µετά την ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Δούκα, σε αντίθεση µε το Δηµοκρατικό προφίλ που προσπάθησε να χτίσει εξαρχής, σχεδόν το 80% του προϋπολογισµού της Αθήνας αφορά την περιοχή επιχειρηµατικού πάρκου του γηπέδου του ΠΑΟ, η κοινωνική πολιτική σχεδιάζεται µέσω συνάθροισης µνηµονίων συνεργασίας µε δεκάδες «θεµατικές» ΜΚΟ, τα µεγάλα προβλήµατα των ελεύθερων χώρων παραµένουν, οι µεγάλες υπερεργολαβίες για το πράσινο (UNISON) και τον ηλεκτροφωτισµό (Μυτιληναίος) παραµένουν ενώ παράλληλα διευκολύνεται πλήρως η προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη διάλυση της δηµόσιας δωρεάν παιδείας µε τη σύµφωνη γνώµη της Δηµοτικής Αρχής τόσο στο πρόγραµµα Ωνάσειων Σχολείων όσο και στην δηµιουργία τµηµάτων Διεθνούς Μπακαλορεά.
Τι περιθώρια αντιστάσεων υπάρχουν σε µία τέτοια κατάσταση; Ποιος είναι ο ρόλος της Ανατρεπτικής Συµµαχίας για την Αθήνα σε αυτή την κοινωνική συνθήκη;
Το ελπιδοφόρο είναι οτι ο κόσµος της Αθήνας έχει αναπτύξει ισχυρά κινηµατικά αντανακλαστικά. Ήδη ο συντονισµός των συλλογικοτήτων υπεράσπισης ελεύθερων χώρων που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια έχει µετατραπεί σε µία δικτύωση υπεράσπισης των Κοινών και των κατοίκων της πόλης, καθώς πλέον οι δραστηριότητες απλώνονται απο την υπεράσπιση του δηµόσιου χώρου, µέχρι την υπεράσπιση κατοίκων ενάντια σε πλειστηριασµούς και γενικότερα του δικαιώµατος στη στέγη, την υπεράσπιση του δηµόσιου χαρακτήρα του νερού, του δηµόσιου χαρακτήρα των σχολείων, την κινητοποίηση υπέρ της υπόθεσης της 12 χρονης καθώς και κατά διαστήµατα ενεργοποίηση απέναντι σε ρατσιστικές επιθέσεις.
Και ήδη έχουν σηµειωθεί µικρές ή µεγαλύτερες νίκες σε αυτές τις διεκδικήσεις. Ο αγώνας είναι συνεχής, αλλά αυτό το άτυπο δίκτυο που έχει δηµιουργηθεί ως µία νέα µορφή πολύµορφου αστικού κινήµατος έχει τη δυνατότητα να πετυχαίνει νίκες.
Κι ο ρόλος µια δηµοτικής κίνησης όπως η Ανατρεπτική Συµµαχία είναι διττός, να εκφράσει αλλά και να εκφραστεί από αυτό το κίνηµα. Να ενισχύσει τα αιτήµατα και τις διεκδικήσεις µέσα κι έξω απο το Δηµοτικό Συµβούλιο, αλλά να εµπνεύσει και την µετεξέλιξη των αιτηµάτων σε µία συνολική διεκδίκηση του δικαιώµατος στην πόλη, ένα νέο αφήγηµα για την πόλη που θέλουµε να ζήσουµε.
Στον πρώτο χρόνο της δική µας θητείας, βασική µας µέριµνα ήταν να οχυρώσουµε αυτή την προσπάθεια συµµαχίας, να βρούµε τα πατήµατά µας εντός κι εκτός Δηµοτικού Συµβουλίου, να αρχίζουµε να σχεδιάζουµε. Διανύοντας πλέον τον δεύτερο χρόνο η Ανατρεπτική Συµµαχία είναι έτοιµη να διεκδικήσει. Να διεκδικήσει τη θέση της στον πολιτικό χώρο συγκροτώντας τη βάση της και παράλληλα να διεκδικήσει την Αθήνα των κατοίκων της.
Πρώτοι άξονες σε αυτή την κατεύθυνση, το δικαίωµα στην στέγη, οι ελεύθεροι χώροι και η κοινωνική πολιτική, οι δοµές προστασίας και υποστήριξης τους ευάλωτου πληθυσµού.
Ποια είναι τα επόµενα βήµατα;
Όταν τον Ιούνιο του 2018 ιδρύσαµε της Ανυπότακτη Αθήνα, προβληµατιστήκαµε πολύ για το όνοµα της νέας Δηµοτικής Κίνησης. Οι λέξεις έχουν ουσία, έχουν δύναµη, µπορούν να νοηµατοδοτήσουν ένα σύνολο αξιών, αρχών, διεκδικήσεων και κουλτούρας. Με το ένα µάτι, λοιπόν, στην τότε Ανυπότακτη Γαλλία και το άλλο στο διαχρονικό ποίηµα του Ρίτσου, καταλήξαµε. Με την Ανατρεπτική Συµµαχία υλοποιήσαµε έναν από τους ταυτοτικούς µας στόχους: συλλογικότητες της αριστεράς µε διαφορετικές καταβολές να βρεθούν µαζί να συνοµιλήσουν να συνσχεδιάσουν και να υλοποιήσουν από κοινού.
Με την ίδρυση της Ανατρεπτικής Συµµαχίας έκλεισε για εµάς ένας πρώτος κύκλος και το χρέος του 2015. Άνοιξε, όµως, ένας καινούριος, πιο απαιτητικός, για την οικοδόµηση του αύριο.
Σχόλια (0)