Ανοιχτό κάλεσμα για την παρέμβαση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των κινημάτων στο Δ. Θεσ/νίκης

Ανοιχτό κάλεσμα για την παρέμβαση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και των κινημάτων στο Δ. Θεσ/νίκης

  • |

Διαβάστε το κάλεσμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την παρέμβαση της αριστεράς στην τοπική αυτοδιοίκηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης, που απευθύνεται σε πολιτικές οργανώσεις της ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής αριστεράς, στις κινηματικές συλλογικότητες άλλα και σε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που θέλουν να συμβάλλουν σε μια τέτοια προσπάθεια. Ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 29 Νοέμβρη στις 19:00 στην ΕΔΟΘ.

Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση για την παρέμβαση της ριζοσπαστικής αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων στο Δήμο Θεσσαλονίκης
Πέμπτη 29 Νοέμβρη, 19:00, ΕΔΟΘ
Την Πέμπτη 1 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή συνέλευση/συζήτηση, που καλούσαν 9 οργανώσεις (*) της ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής αριστεράς με τίτλο:

«Το κλείσιμο ενός κύκλου, το άνοιγμα ενός νέου. Η ανάγκη για έναν κοινό χώρο διαλόγου και δράσης της Αριστεράς».

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες ήταν η παρέμβαση της ριζοσπαστικής αριστεράς σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ως εκ τούτου, μια από τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο τέλος της διαδικασίας ήταν η δημιουργία ανοιχτής ομάδας που θα εξειδικεύσει και θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το εν λόγω ζήτημα.

Την Τετάρτη 7 Νοέμβρη βρέθηκε η ομάδα και καταλήξαμε στο εξής κείμενο-κάλεσμα προς όλες τις πολιτικές οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και τις συλλογικότητες του κινήματος.

“Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται 8 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στις μνημονιακές πολιτικές χαρακτηρίζεται από την ανασύσταση ενός νέου δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, τον οποίον σφραγίζει η αποδοχή της νεοφιλεύλευθερης ΤΙΝΑ και των πυλώνων που την στηρίζουν: η εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πάνω σε μία καπιταλιστική-αντιδραστική-αντεργατική βάση, η αποδοχή του χρέους και των αιματηρών πρωτογενών πλεονασμάτων για την αποπληρωμή του, η λιτότητα σε βάρος της εργατικής τάξης και των μικροαστικών στρωμάτων για να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία.

Από την άλλη, στη διεθνή «αρένα» τα σύννεφα πυκνώνουν, καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστός στην υποταγή του στο κατεστημένο, συνεχίζει και σ’ αυτό το επίπεδο τις ίδιες πολιτικές μ’ αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, το εργατικό, τα κοινωνικά κινήματα και η αριστερά βρίσκονται σε υποχώρηση. Η απουσία μαζικής εναλλακτικής από τη σκοπιά των εργαζομένων και της νεολαίας εντείνει ακόμα περισσότερο την αίσθηση αδιεξόδου. που κυριαρχεί στην κοινωνία ,αφήνοντας, ταυτόχρονα, χώρο σε εθνικιστές, ακροδεξιούς λαϊκιστές ακόμα και ανοιχτά φασιστικά στοιχεία.

Η κατάσταση αυτή αντανακλάται και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Πιστή εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής ατζέντας, ξεπούλημα δημοσιών αγαθών, ελαστικές μορφές εργασίας, γη και ύδωρ στους ολιγάρχες, έλλειψη χώρων πρασίνου, περιβαλλοντική υποβάθμιση, πετσόκομμα κοινωνικών υπηρεσιών, εμπλοκή επιχειρηματικών κύκλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και άσκησης πολιτικής κ.α.

Εδώ να προσθέσουμε και την προσπάθεια ανασύνταξης της Ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας ως όχημα το “Μακεδονικό”. Οι επιθέσεις σε στέκια, σε μετανάστες-ριες, σε αγωνιστές-ριες, αλλά και απλά, σε πολίτες δημοκρατικών φρονημάτων, κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για μια μαχητική, μαζική και ενωτική παρουσία μας στην πόλη.

Φυσικά, εστίες αντίστασης συνεχίζουν να υπάρχουν, όπως τα κινήματα για το νερό, πρωτοβουλίες για ελεύθερους χώρους, αντιφασιστικές, αντισεξιστικές, ΛΟΑΤΚΙΑ+ κινήσεις, κινήματα και νέες πρωτοβουλίες στο χώρο της Νεολαίας, το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, η ΒΙΟΜΕ και άλλα παρόμοια συνεταιριστικά εγχειρήματα, ένας αριθμός από εργατικές κινητοποιήσεις σε επίπεδο βάσης, κ.α.

Παρόλα αυτά απουσιάζει από τη πόλη μας ένα μαχητικό, ενωτικό δημοτικό σχήμα που θα συνδέσει και θα δώσει προοπτική σε αυτούς τους αγώνες βάζοντας ταυτόχρονα και την λογική για έναν διαφορετικό Δήμο, στην υπηρεσία των αναγκών των εργαζομένων, της νεολαίας και των λαϊκών στρωμάτων.

Ένα δημοτικό σχήμα που θα χαρακτηρίζεται από:

συνεπή αντιμνημονιακή και αντικυβερνητική στάση
πραγματική εμπλοκή στα κινήματα με σεβασμό στις διαδικασίες και τη δημοκρατική λειτουργία τους,
εσωτερική δημοκρατία και πολυσυλλεκτικότητα, χωρίς ηγεμονισμούς και καπελώματα,
ριζοσπαστικό πλαίσιο λειτουργίας, θέσεων, διεκδικήσεων και δράσεων που θα συνδέει τις καθημερινές μάχες στην πόλη με την πάλη για συνολικότερες ανατροπές,
και που θα βασίζεται πάνω σε προωθημένους άξονες μάχης, χωρίς να απαιτεί πλήρη ταύτιση σε όλα τα πολιτικά ζητήματα.
Θεωρούμε ότι στο βαθμό που προχωρήσει μια τέτοια πρωτοβουλία μπορούμε να συμβάλλουμε σημαντικά στην ανασύνταξη των κινημάτων και στην αναθέρμανση των εργατικών και των κοινωνικών αγώνων.

Καλούμε όλες τις πολιτικές οργανώσεις της ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής αριστεράς, τις κινηματικές συλλογικότητες άλλα και όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, που θέλουν να συμβάλλουν σε μια τέτοια προσπάθεια, σε ανοιχτή συνέλευση την Πέμπτη 29 Νοέμβρη στις 19:00 στην ΕΔΟΘ. Σκοπός είναι να γίνει ένα ανοιχτός, συντροφικός και ειλικρινής διάλογος στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μαχητικού, ριζοσπαστικού, κινηματικού και ενωτικού δημοτικού σχήματος. Ένα σχήμα που θα μπορεί να αμφισβητεί τον μονόδρομο για τα μεγάλα. Μα θα μπορεί ταυτόχρονα να δημιουργεί και τα μικρά, στην πόλη που μένουμε και εργαζόμαστε.

 

Ομάδα Πρωτοβουλίας για την παρέμβαση της αριστεράς στην τοπική αυτοδιοίκηση (όπως προέκυψε από τη συνέλευση της 1ης Νοέμβρη)

(*) Σημείωση Ξ: οι 9 οργανώσεις που καλούσαν την συνέλευση της 1ης Νοέμβρη είναι:

Αναμέτρηση
Ανασύνθεση – ΟΝΡΑ
Αριστερή Ανασύνθεση
Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση
Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση
Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα
Δικτύωση για την ριζοσπαστική αριστερά
Κόκκινο Νήμα
Ξεκίνημα – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση

xekinima.org