Ανατιμήσεις στα βασικά τρόφιμα, ενώ ο πληθωρισμός πέφτει

Ανατιμήσεις στα βασικά τρόφιμα, ενώ ο πληθωρισμός πέφτει

  • |

Αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής, κρύβονται πίσω από τον σταθερά αρνητικό Γενικό Δείκτη, αποκαλύπτει ο νέος δείκτης food index της Eurostat.

Το αρνητικό πρόσημο που έχει ο εγχώριος πληθωρισμός δείχνει ότι επιτυγχάνεται η εσωτερική υποτίμηση που ήθελαν εξαρχής να επιβάλουν οι δανειστές, δηλαδή η παράλληλη αποκλιμάκωση εισοδημάτων και τιμών. Ωστόσο, οι μειώσεις αυτές περιορίζονται σε υπηρεσίες και αγαθά, που πλέον δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Αντιθέτως, από τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat διαπιστώνεται ότι τα νοικοκυριά συνεχίζουν να επιβαρύνονται από ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής και όχι σε πολυτελείας όπως το κρέας και το ψάρι, που όπως προκύπτει κι από τις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ έχουν περιοριστεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής όπως το ψωμί, το λάδι, τα φρούτα, τα λαχανικά. Παράλληλα, καλύτερα εμφανίζονται τα στοιχεία όσον αφορά στις τιμές σε γαλακτοκομικά- αυγά.

Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις έμμεσων φόρων επηρεάζουν τις λιανικές τιμές; 

Τον Ιούλιο, ενώ ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή αύξηση 0,2% σε σχέση με πέρσι, ο Δείκτης Τροφίμων ανέβηκε κατά 2,3%, όταν στην Ευρωζώνη η αύξηση ήταν 1,4% κατά μέσο όρο. Σε ψωμί και δημητριακά η αύξηση ήταν της τάξης του 2%, στα λαχανικά έφτασε στο 7%, στα φρέσκα φρούτα στο 4,2%, ενώ στο λάδι στο 9,5%.

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος