Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η εμπορική συμφωνία CETA

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η εμπορική συμφωνία CETA

  • |

Η ΕΕ δεν είναι ικανή να ολοκληρώσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά (CETA), δήλωσε σε δημοσιογράφους η υπουργός Εμπορίου του Καναδά, Κρίστα Φρίλαντ, μετά από συνομιλίες με εκπροσώπους της Βαλονίας του Βελγίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κρίστα Φρίλαντ, Καναδών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών και του τοπικού πρωθυπουργού της Βαλονίας του Βελγίου για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. – Καναδά (CETA), το απόγευμα της Παρασκευής, δεν ήραν το αδιέξοδο κι έτσι η εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και τον Καναδά βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Σϋμφωνα με την Καναδή υπουργό, η Ε.Ε. μοιάζει ανίκανη να πραγματοποιήσει ακόμη και μία εμπορική συμφωνία με τον Καναδά.

«Ο Καναδάς είναι απογοητευμένος, εγώ προσωπικά είμαι απογοητευμένη. Δούλεψα πολύ σκληρά. Αλλά πιστεύω ότι είναι αδύνατο. Αποφασίσαμε να επιστρέψουμε σπίτια μας. Είμαι πραγματικά πολύ στεναχωρημένη» πρόσθεσε.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγή του Reuters, η Κομισιόν δεν θεωρεί πως η διακοπή των συνομιλιών σημαίνουν και την κατάρρευση της διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι οι 28 κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ε.Ε. υποστηρίζουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των ίδιων και του Καναδά, ωστόσο το Βέλγιο δεν μπορεί να την κυρώσει χωρίς την σύμφωνη γνώμη και των πέντε τοπικών κυβερνήσεων στην επικράτειά του.

Η γαλλόφωνη Βαλονία, στην οποία κυβερνούν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές, αντιτίθεται με σφοδρότητα στη συμφωνία. Με πληθυσμό 3,6 εκατομμυρίων, βλέπει την CETA ως μια απειλή για τους αγρότες και το κράτος πρόνοιας.

economy365.gr