«Παράθυρο» να μην υπάρξει παράταση lockdown, παρά τις εκτιμήσεις των ειδικών

«Παράθυρο» να μην υπάρξει παράταση lockdown, παρά τις εκτιμήσεις των ειδικών

  • |

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει παράταση του lockdown αφήνει η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων, καθώς «βλέπει» θετικές ενδείξεις από τα περιοριστικά μέτρα, αν και τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, με τις ΜΕΘ να είναι κοντά στα όριά τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ρωτήθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown. «Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες, οι οποίες ξέρετε ότι αποτελούν το μέρος από το οποίο αντλούνται τα περιστατικά που πηγαίνουν στις ΜΕΘ», ανέφερε.

Ο κ. Ταραντίλης υποστήριξε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση. «Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αυτή τη στιγμή. Η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιο lockdown θα οδηγήσει σε καλυτέρευση των αποτελεσμάτων και έτσι δεν θα έχουμε τέτοια παράταση», απάντησε.

Σε παρεμφερή ερώτηση σημείωσε τα εξής: «Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, τα αποτελέσματα δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει παράταση του lockdown».

Την ίδια ώρα, δηλώσεις των ειδικών συντείνουν ότι το lockdown θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ εκτίμησε πως το κατά πόσον αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποίηση της κατάστασης είναι κάτι που θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

“Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι”, είπε εντούτοις και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης σημείωσε χθες ότι οι διασωληνωμένοι έχουν αυξηθεί, ενώ εκτίμησε ότι το lockdown θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας.

Για σοβαρό ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα έκανε επίσης λόγο ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.  Όπως είπε χαρακτηριστικά «εξαρτάται από το πόσο θα αποδώσει αυτό το lockdown, που εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, διαμήνυσε ότι αυτή η περίοδος θεωρείται η πλέον επικίνδυνη για τη νόσο, χαρακτηρίζοντας την πανδημία πολύπλοκο πρόβλημα σε πολλά επίπεδα: υγειονομικό, κοινωνικό, οικονομικό και ψυχολογικό.

Σημειώνεται ότι η πίεση στις μονάδες υγείας του λεκανοπεδίου σταδιακά αυξάνει και είναι ενδεικτικό ότι χθες το μεσημέρι, από τις 240 κλίνες εντατικής COVID των νοσοκομείων της Αττικής, κενές ήταν οι 36 (ποσοστό πληρότητας 85%). Η πίεση στα νοσοκομεία εξαιτίας των εισαγωγών με κορωνοϊό συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς ανεβαίνει ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Χθες παρουσιάστηκε σημαντική άνοδος των πολιτών που μπήκαν σε ΜΕΘ, καθώς αυξήθηκαν σε 313, με την Αττική να μην έχει αρκετές διαθέσιμες κλίνες πλέον. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, από τις 1.322 κλίνες ΜΕΘ στην χώρα, οι 449 είναι κενές αυτή τη στιγμή, με την Αττική να έχει μόλις 36 κενές κλίνες για τον COVID.

.topontiki.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.