Ακρίβεια: Νέο άλμα στο 8% έκανε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο (Πίνακας)

Ακρίβεια: Νέο άλμα στο 8% έκανε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο (Πίνακας)

  • |

Δεν έχει τέλος το σαρωτικό κύμα ακρίβειας στην χώρα μας καθώς ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε» περαιτέρω τον Μάρτιο, φτάνοντας στο 8%.

Αυτό προκύπτει από τις προσωρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat).

Κάθε παιδί αξίζει μία οικογένεια _ Παιδικά Χωριά SOS

Πρόκειται για τον 8ο μεγαλύτερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδαεναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη- αυξήθηκαν κατά 8% τον Μάρτιο, μετά την άνοδό τους κατά 6,3% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,7%.

Υπενθυμίζεται ότι σε εθνικό επίπεδο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,2% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το euro2day.gr, ρεκόρ χτυπάει η άνοδος των τιμών και στην ευρωζώνη. Κατά 7,5% αναμένεται να έχει αυξηθεί ο ετήσιος πληθωρισμός τον περασμένο μήνα από 5,9% τον Φεβρουάριο.

Η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (44,7%, έναντι 32,0% τον Φεβρουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (5,0%, έναντι 4,2% τον Φεβρουάριο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (3,4%, έναντι 3,1% τον Φεβρουάριο) και υπηρεσίες (2,7%, σε σύγκριση με 2,5% τον Φεβρουάριο).