Η Σερβία ξαναβρίσκει ταυτότητα μέσα από τις τριπλές εκλογές

Η Σερβία ξαναβρίσκει ταυτότητα μέσα από τις τριπλές εκλογές

  • |

Τα διακυβεύματα των εκλογών στη Σερβία ξεφεύγουν κατά πολύ από την εγχώρια πολιτική σκηνή και επεκτείνονται στο δίλημμα… Ρωσία ή Ε.Ε. ● Οι δημοσκοπήσεις πάντως προμηνύουν άνετη επανεκλογή του φιλορώσου -αλλά περίτεχνου ισορροπιστή- προέδρου Βούτσιτς ακόμα και από τον πρώτο γύρο.
Τριπλές οι εκλογές -προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές- που διεξάγονται στη Σερβία κάτω από τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία όσο και κάτω από το βάρος δυτικών πιέσεων να επιλέξει η χώρα μεταξύ των παραδοσιακών της σχέσεων με τη Ρωσία και των φιλοδοξιών της να ενταχθεί στην Ε.Ε.

Βίκυ Καπετανοπούλου

Ξεκάθαρο φαβορί για τις πρώτες εμφανίζεται ο δεξιός και φιλορώσος νυν πρόεδρος της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του οποίου κυβερνά για περισσότερο από μια δεκαετία. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα θριαμβεύσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% κερδίζοντας από τον πρώτο κιόλας γύρο. Βασικός του αντίπαλος ο απόστρατος στρατηγός Ζντράβκο Πόνος -υποψήφιος με τη φιλοευρωπαϊκή Ενωμένη Σερβία, τη συμμαχία φιλελεύθερων και κεντροαριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης- που δεν αναμένεται όμως να δώσει… πόνο στον Βούτσιτς. Για να εξασφαλιστεί άλλωστε η άμεση επανεκλογή του τελευταίου, ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος του SNS, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν κατεβάζει δικό του προεδρικό υποψήφιο.

Σε μια χώρα με έντονα φιλορωσικά αισθήματα και νωπές ακόμα τις μνήμες από τους αιματηρούς βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του ’90, τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους καταστροφικούς ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς, ο Βούτσιτς -πρώην υπουργός Πληροφοριών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που αποχώρησε το 2008 από το υπερεθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι για να ιδρύσει το SNS και χαρακτηρίζεται ευρέως ως αυταρχικός και λαϊκιστής- μοιάζει με πολιτικό ακροβάτη. Εξισορροπεί δηλαδή με πάτημα σε… μπόλικες βάρκες, υποστηρίζοντας πλέον τη στρατιωτική ουδετερότητα της χώρας και επιδιώκοντας καλές σχέσεις τόσο με τη Δύση όσο με τη Ρωσία και την Κίνα. Δηλωτικά η Σερβία καταδίκασε μεν στον ΟΗΕ τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αρνήθηκε όμως να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας, με τον Βούτσιτς να επικαλείται το εθνικό οικονομικό συμφέρον αφού (και αυτή) η χώρα εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αγοράζει μάλιστα «σε τιμές ευκαιρίας» όπως σημείωνε το Reuters.

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως ο Σέρβος πρόεδρος και το κόμμα του κινήθηκαν έξυπνα στην προεκλογική εκστρατεία, εκμεταλλευόμενοι από τη μια τον έλεγχο που ασκούν στα περισσότερα ΜΜΕ και τους κρατικούς θεσμούς, πουλώντας επικοινωνιακά από την άλλη το «χαρτί» της σταθερότητας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Παράλληλα έστρεψαν την καμπάνια μακριά από τα επιβαρυντικά ζητήματα της διαφθοράς και του προβληματικού κράτους δικαίου, που έθετε επιτακτικά η αντιπολίτευση προτού επισκιαστούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών SNS θα επικρατήσει άνετα στις βουλευτικές εκλογές. Δεύτερος αναμένεται να έρθει ο συνασπισμός αντιπολιτευόμενων παρατάξεων Συμμαχία για τη Νίκη και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Στις τοπικές εκλογές σε 12 δήμους πάντως τουλάχιστον το Βελιγράδι δεν αποκλείεται να περάσει στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Εν μέσω καταγγελιών δε για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων με πολιτογραφήσεις χιλιάδων Σέρβων από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο Κόσοβο δεν θα στηθούν κάλπες για να ψηφίσουν οι Σέρβοι κάτοικοί του μετά από σχετική απόφαση του εθνικιστή πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι. Οσοι διαθέτουν σερβική υπηκοότητα θα μπορέσουν να ψηφίσουν μόνο αν ταξιδέψουν σε πόλεις της Σερβίας.

.efsyn.gr