Αριστερά και “Κυβερνησιμότητα” Ποια εμπλοκή με την εξουσία, υπό ποίους όρους και προς όφελος ποίων;

Αριστερά και “Κυβερνησιμότητα” Ποια εμπλοκή με την εξουσία, υπό ποίους όρους και προς όφελος ποίων;

  • |
Ελεύθερη είσοδος | προκρατήσεις θέσεων: bit.ly/aristerakyv

Τρίτη 15 Νοεμβρίου, ώρα 19.00,
στον κινηματογράφο “Τριανόν”, Κοδριγκτώνος 21 

Τα τελευταία χρόνια η Αριστερά, όπως και αν την ορίσουμε, επιχείρησε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, να αναμετρηθεί με την πρόκληση της διακυβέρνησης, εν μέσω μιας πρωτοφανούς νεοφιλελεύθερης επίθεσης κατά των υποτελών τάξεων. Τα εγχειρήματα αυτά υπήρξαν σε γενικές γραμμές αποτυχημένα και καμία σοβαρή αποτίμησή τους δεν αποτολμήθηκε εκ των υστέρων. Επικρατεί “στρατηγική αφωνία”, αν όχι προσχώρηση στις αρχές του αντιπάλου, ενώ τα κοινωνικά στρώματα στο όνομα των οποίων μιλά η Αριστερά βυθίζονται στην υποβάθμιση και την παθητικοποίηση, υφιστάμενα τον εκβιασμό της στήριξης του “μικρότερου κακού” ή απλώς της αποφυγής της περιβόητης “ακυβερνησίας”.

Υπό αυτό το πρίσμα, το mέta | Κέντρο Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού θεωρεί επείγουσα την επιστροφή στην στρατηγική συζήτηση, που απωθεί η απορρόφηση από μιαν όλο και πιο αποκρουστική “πολιτική επικαιρότητα”. Την επιστροφή στις θεωρητικές κατακτήσεις (και τα αναπάντητα ερωτήματα) της Αριστεράς, καθώς και την επινόηση στις νέες συνθήκες κρίσης πρωτότυπων μορφών οργάνωσης και άσκησης πολιτικής.

Σε αυτό το πνεύμα, το mέta διοργανώνει την Τρίτη 15 Νοεμβρίου, ώρα 19.00, στον κινηματογράφο “Τριανόν”, Κοδριγκτώνος 21, Αθήνα 104 34 εκδήλωση με θέμα Αριστερά και Κυβερνησιμότητα”: Ποια εμπλοκή με την εξουσία, υπό ποίους όρους και προς όφελος ποίων;

Ομιλητές:
Σίσσυ Βελισσαρίου, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος Δ.Σ. mέta
Γιάννης Κουζής, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
Αλέξης Σμυρλής, Διευθυντής Πολιτικού Σχεδιασμού και Κ.Ο. ΜέΡΑ25
Παναγιώτης Σωτήρης, Δρ. Φιλοσοφίας, διδάσκων ΕΑΠ, δημοσιογράφος
Θέμης Τζήμας, Δρ. Δημοσίου Δικαίου, διδάσκων ΔΠΘ

Παρεμβαίνει:
Γιάνης Βαρουφάκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γραμματέας ΜέΡΑ25, συνιδρυτής DiEM25

Συντονίζει:
Σωτήρης Μητραλέξης, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης, ακαδημαϊκός διευθυντής mέta

Το mέta | Κέντρου Μετακαπιταλιστικού Πολιτισμού ιδρύθηκε το 2020 ως διεθνής ερευνητικός και ταυτοχρόνως καλλιτεχνικός οργανισμός, συνδεόμενος με το κόμμα MέΡA25, το κίνημα DiEM25 και την Προοδευτική Διεθνή. Αποβλέπει στην χαρτογράφηση χειραφετησιακών εναλλακτικών στην μεταπιταλιστική δυστοπία που ανοίγεται μπροστά μας. Στις έως τώρα δράσεις του mέta περιλαμβάνεται η δημοσίευση working papers, η δημιουργία ειδικής εκδοτικής σειράς στις εκδόσεις “Τόπος”, η πραγματοποίηση ημερίδων και στρογγυλών τραπεζιών, οι κινηματογραφικές προβολές στο πλαίσιο του mέta-cinema και της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, η παραγωγή εβδομαδιαίας ραδιοφωνικής εκπομπής και η καλλιτεχνική περιοδεία mέta-μπουλούκι τα καλοκαίρια του 2021 και 2022.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ