Φωτιά στο Μάτι | Έφεση από το ελληνικό δημόσιο κατά απόφασης για αποζημίωση θανάτου πολίτη

Φωτιά στο Μάτι | Έφεση από το ελληνικό δημόσιο κατά απόφασης για αποζημίωση θανάτου πολίτη

  • |

Χαρακτηρίζει αναπόδεικτο τον ισχυρισμό πως η έλλειψη εντολής εκκένωσης οδήγησε στο τραγικό αποτέλεσμα. Άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, όπως έχει εκ του νόμου υποχρέωση σύμφωνα και με τον δικηγόρο της οικογένειας του θύματος, Δημήτρη Σκύφτα.

Στην άσκηση έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης που αναγνώριζε αποζημίωση σε συγγενείς θύματος της πυρκαγιάς στο Μάτι προχώρησε το Δημόσιο, επικαλούμενο μεταξύ άλλων ότι επιδείχθηκε η δέουσα επιμέλεια ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες και απρόβλεπτες.

Το Δημόσιο στην έφεσή του κάνει λόγο για αναπόδεικτο ισχυρισμό σχετικά με το ότι η έλλειψη εισήγησης για εκκένωση προκάλεσε το ένδικο τραγικό αποτέλεσμα, εξηγώντας πως «από κανένα αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι τυχόν εισήγηση του ΠΣ για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων θα μπορούσε χρονικά και τεχνικά να πραγματοποιηθεί και να ολοκληρωθεί πριν την έλευση του θερμικού κύματος που προηγείτο της φωτιάς, δηλαδή με ασφαλή και αίσια κατάληξη για τους κατοίκους».

Στην έφεση γίνεται λόγος για λήψη «μέτρων άκρας επιμέλειας», αφού «η πυροσβεστική υπηρεσία επιστράτευσε άμεσα όλη τη διαθέσιμη δύναμη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς». Όπως αναφέρεται, οι ταυτόχρονες εστίες φωτιάς σε διαφορετικά σημεία και η ταχύτητα των ανέμων που βοηθούσαν στην εξάπλωση της φωτιάς «εμπόδισαν» το έργο της πυροσβεστικής.

Σχετικά με την εντολή εκκένωσης που δεν δόθηκε ποτέ εκείνο το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, το Δημόσιο σχολιάζει στην έφεσή του: «Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα στοιχεία, τα οποία καθιστούσαν την εκκένωση όλως επικίνδυνη, καθώς δεν είχε υλοποιηθεί το σύστημα του 112, οι οδοί εντός και πέριξ των οικισμών είμαι μικροί και δαιδαλώδεις (χωρίς ρυμοτομία και με αδιέξοδα), η πυρκαγιά εξαπλωνόταν με μεγάλη ταχύτητα κι από μεγάλο ύψος μέσω καυτρών (που δημιουργούσαν εστίες φωτιάς προς όλες τις πιθανές κατευθύνσεις εκκένωσης), η απόσταση από το μέτωπο της πυρκαγιάς έως την ακτογραμμή ήταν μόλις 5 χιλιόμετρα, οι άνεμοι έπνεαν με εντάσεις 10 και 11 μποφόρ, δεν υπήρχε ασφαλές καταφύγιο για τον πληθυσμό εκτός από τις οικίες και τα κτίσματα τα οποία θα εκκενώνονταν (με δεδομένο ότι δεν θα ήταν δυνατόν όλος ο πληθυσμός να χωρέσει στις ακτές)».

Σημειώνεται, πως το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε αναγνωρίσει την ευθύνη του δημοσίου που συνδέεται με τον θάνατο του θύματος και είχε επιδικάσει χρηματική αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης σε πέντε συγγενείς ενός θύματος ύψους 300.000 ευρώ.

Σε δήλωσή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας, Δημήτρης Σκύφτας, αναφέρει: «Με την υπ’ αριθμ 17030/2022 απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, όπως είναι γνωστό, επιδικάστηκε η πρώτη αποζημίωση στους εντολείς μας – συγγενείς θύματος από την τραγική φωτιά στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής (Ν. Βούτζας – Μάτι) τον Ιούλιο του 2018, για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν. Κατά της απόφασης αυτής το Ελληνικό δημόσιο ήγειρε έφεση προκειμένου να οδηγηθεί η υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (έχει εκ του νόμου την υποχρέωση). Στο εφετήριό του το ελληνικό δημόσιο, πέραν των νομικών λόγων, επαναλαμβάνει τη θέση του ότι τα θύματα έχουν ποσοστό συνυπαιτιότητας λόγω της μη πληροφόρησής τους από τα ΜΜΕ ή από το διαδίκτυο (site πολιτικής προστασίας) για το πως να αυτοπροστατευθούν. Επιπροσθέτως το ελληνικό δημόσιο αναφέρεται εκ νέου στην «άναρχη» δόμηση της περιοχής και στην ύπαρξη αυθαιρέτων, καίτοι αυτά ήταν γνωστά στις αρχές και στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε κανένα ζήτημα αυθαιρέτου (όλα νόμιμα). Τέλος, κατά το ελληνικό δημόσιο, η επιδικασθείσα αποζημίωση από το Δικαστήριο, κρίνεται υπερβολική και επικουρικά ζητά τη μείωσή της. Σημειώνω ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα προς εκδίκαση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου».

Την ίδια ώρα, διεξάγεται εισαγγελική έρευνα έπειτα από τη διαβίβαση του εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μιας λίστα με εγκαυματίες οι οποίοι δεν είχαν καταθέσει στις δικαστικές αρχές και εμφανίστηκαν στο δικαστήριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σταλεί οι πρώτες κλήσεις για κατάθεση.

http://ergasianet.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος