Πρώην εισαγγελέας μπαίνει επικεφαλής στο κόμμα του Κασιδιάρη

Πρώην εισαγγελέας μπαίνει επικεφαλής στο κόμμα του Κασιδιάρη

  • |

Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, πρόκειται να αναλάβει τον προεδρικό θώκο του εθνικού κόμματος «Έλληνες» του καταδικασμένου πρωτόδικα Ηλία Κασιδιάρη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παραπάνω απόφαση ελήφθη συλλογικά από τα μέλη του κόμματος.

Προφανώς η κίνηση αυτή των «Ελλήνων» έχει ως στόχο το κόμμα να αποφύγει ενδεχόμενο «μπλόκο» εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προέβη τον περασμένο Φεβρουάριο σε σχετική τροπολογία, σύμφωνα με την οποία για την κατάρτιση συνδυασμού που θα συμμετέχει στις εκλογές, θα πρέπει «ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα».

Σημειώνεται ότι η τροπολογία εγκρίθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόνο με τις θετικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δική του τροπολογία, στην οποία αναφερόταν ρητά ότι η διάταξη πρέπει να αφορά εγκληματικές οργανώσεις με ρατσιστικό ή νεοναζιστικό κίνητρο. Η Κουμουνδούρου διαφώνησε έντονα και με την υπερεξουσία στον Αρειο Πάγο, ο οποίος θα μπορεί να κρίνει αν ένα κόμμα είναι δημοκρατικό ή όχι και υπογράμμισε την ανάγκη η τελική διάταξη να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Την ξεκάθαρη διαφωνία τους είχαν εκφράσει ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Ο Άρειος Πάγος αναμένεται να αποφανθεί στις 5 Μαΐου για το εάν οι «Έλληνες» θα λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, προκαλούν προβληματισμό τα υψηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα «Έλληνες» στις δημοσκοπήσεις, καθώς κυμαίνεται κοντά στο 4%, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει παρουσία στην επόμενη Βουλή, εάν του επιτραπεί τελικά να συμμετάσχει στις εκλογές.

efsyn.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος