Σαφές μήνυμα από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προς την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.
Πολιτικό και διπλωματικό σεισμό προκάλεσε η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρώην υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ και του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, στη σκιά των θηριωδιών στη Γάζα. Και οι τρεις κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υπογράψει την ιδρυτική συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που ονομάζεται Καταστατικό της Ρώμης. Ορισμένες χώρες της Ε.Ε. (όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Ιταλία) ανακοίνωσαν ότι θα σεβαστούν την απόφαση και θα συλλάβουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, εάν αυτός βρεθεί στα εδάφη τους. Ωστόσο, άλλες χώρες δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί, ενώ ο ακροδεξιός Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσκάλεσε προκλητικά τον Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουγγαρία, διαβεβαιώνοντάς τον ότι εκεί δεν διατρέχει κίνδυνο.
Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Οι χώρες που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμη είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν την απόφαση του Δικαστηρίου. Δεν είναι προαιρετικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπορέλ.
Οι ίδιες αυτές υποχρεώσεις είναι δεσμευτικές και για τις χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. «Θα ήταν πολύ αστείο αν οι νεοφερμένοι έχουν μία υποχρέωση που τα ήδη μέλη δεν τηρούν», δήλωσε επίσης ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έκανε κι ένα καυστικό σχόλιο περί αντισημιτισμού:
«Κάθε φορά που κάποιος διαφωνεί με την πολιτική μίας ισραηλινής κυβέρνησης κατηγορείται για αντισημιτισμό. Έχω το δικαίωμα να επικρίνω τις αποφάσεις μιας ισραηλινής κυβέρνησης, είτε του Νετανιάχου είτε κάποιου άλλου, χωρίς να κατηγορούμαι για αντισημιτισμό. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Φτάνει!».
→ Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν την απόφαση του ΔΠΔ, ενώ το Ισραήλ κατέφυγε στη μόνιμη επωδό περί «αντισημιτισμού».
Σχόλια (0)