Ο ΠτΔ δεν είναι εντολοδόχος του Μαξίμου

Ο ΠτΔ δεν είναι εντολοδόχος του Μαξίμου

Στα χέρια του επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας πέρασε η διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

by alterthess.gr

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απευθύνθηκε εκ νέου ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, τασσόμενος κατά των «εκλογών-εξπρές» και επαναλαμβάνοντας ότι «θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο» να ορίσει τις εκλογές νωρίτερα από την 27η Σεπτεμβρίου.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το μεσημέρι της Τρίτης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν γίνεται να πάρει μια απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου, διότι είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων και πρέπει να δώσει την ευχέρεια στον ελληνικό λαό να εκφραστεί όντας όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένος.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας αναφέρθηκε και στην πρόταση που έκανε να  συνεδριάσει η Βουλή και να ψηφίσει την ακύρωση του μπόνους των 50 εδρών ώστε να πάμε στις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ζήτησε επίσης από το Μέγαρο Μαξίμου να απαντήσει στην πρότασή του.

Για τη συνάντησή του με τον κ. Βαγγέλη Μεϊμεράκη, είπε ότι οι διαφορές της Λαϊκής Ενότητας με τη Ν.Δ. είναι αγεφύρωτες, όμως έκρινε ότι έπρεπε να γίνει αυτή η συνάντηση για να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο όπως επιβάλλει το Σύνταγμα, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει λάβει. Όπως είπε, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. είχαν μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Λαφαζάνη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξερχόμενος της Βουλής υποστήριξε ότι «είχαμε μία μακρά και εποικοδομητική συζήτηση». «Έχουμε μεγάλες διαφορές, μας χωρίζει άβυσσος» συνέχισε, σπεύδοντας να διευκρινίσει ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε». Πρέπει να βρίσκουμε σημεία σύγκλισης, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμάρακης (δείτε περισσότερα εδώ).

Αδράζοντας την ευκαιρία, επιτέθηκε τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι «είναι απαράδεκτο να μην έρχεται σε συζητήσεις με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να συζητήσουμε το πώς μπορεί να διαμορφωθεί το σκηνικό μετά τις εκλογές».

Συγκεκριμένα, το πρωί είχε συνάντηση με αντιπροσωπείες από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, την Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης  ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Λαϊκή Ενότητα αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να μπει τέλος στο κύμα των ΣΑΡΩΤΙΚΩΝ  ιδιωτικοποιήσεων, που έχει δρομολογήσει το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου». «Η ριζική αντίθεση της Λαϊκής Ενόττητας στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθούνται δεν αφορά μόνο στις διάτρητες, διαπλεκόμενες και σκανδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθούνται ούτε αποκλειστικά στο εξευτελιστικό, συχνά, τίμημα της εκποίησης», πρόσθεσε.

«Η δική μας αντίθεση αφορά αυτές καθ’ εαυτές τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, δημόσιων φυσικών πόρων και δημόσιων υποδομών και ακινήτων, γιατί, ανεξαρτήτως διαδικασιών και τιμήματος, είναι επιζήμιες και αντιπαραγωγικές και σε τελευταία ανάλυση ενισχύουν ένα οικονομικό πρότυπο του πιο άγριου καπιταλισμού, ενώ μετατρέπουν τη χώρα σε αποικία και προτεκτοράτο των πιο τυφλών ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων, εγχώριων και πολυεθνικών», ανέφερε πειπλέον.

«Από αυτή την σκοπιά, η Λαϊκή Ενότητα είναι αντίθετη και αγωνίζεται για να μην  προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, 14 περιφερειακών Αεροδρομίων, ΟΣΕ, πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού κλπ.», συμπλήρωσε. «Η Λαϊκή Ενότητα δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά διεκδικεί, μαζί με την πλήρη δημόσια ιδιοκτησία, δημόσια διαχείριση, εργατικό και κοινωνικό έλεγχο αυτών των επιχειρήσεων και την εκ βάθρων ανασυγκρότηση, αναδιοργάνωση και αναπροσανατολισμό τους, πέρα από διαπλοκές και πελατειακές σχέσεις, με στόχο να λειτουργήσουν με αποκλειστικά αναπτυξιακά, παραγωγικά, αποδοτικά, αξιοκρατικά και κοινωνικά κριτήρια και με μόνο γνώμονα το δημόσιο και λαϊκό συμφέρον», σημείωσε επίσης.

«Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι θα αγωνιστεί, αξιοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα, για να επανέλθουν υπό πλήρη δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές, τα δημόσια φυσικά και κοινωνικά αγαθά και τα δημόσια ακίνητα που εκποίησαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Και πρώτα απ’ όλα θα αγωνιστεί για την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και του λεγόμενου νέου Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, τα οποία στην ουσία αποτελούν μηχανισμούς ληστείας του δημόσιου πλούτου», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Το απόγευμα ο κ. Λαφαζάνης θα υποδεχθεί στη Βουλή εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού, καθώς και το Πανελληνίου Συλλόγου κτηνοτρόφων, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ΓΣΒΕΕ.

Την Τετάρτη στις 18:00 θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και στις 19:00 με την ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης, θα υπάρξουν νέες συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων (Δείτε αναλυτικά εδώ).

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Παρότι κατά τη συνάντηση διατυπώθηκε η σαφής διάσταση απόψεων, εν τούτοις συμφώνησαν για αλλαγή του εκλογικού νόμου και τόνισαν από κοινού πως οι πρόωρες εκλογές πρέπει να γίνουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυpουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σημείωσε πως δεν θα είχε νόημα μία συναντηση τους στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Photo Credit: Menelaos Myrillas / SOOC