Στο «σκοτάδι» οι εισφορές για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ

Στο «σκοτάδι» οι εισφορές για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ

  • |
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
Παραμένει το κενό ενημέρωσης από το υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψουν οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν από την 01.01.2017 και μετά οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.
Με δεδομένο ότι έχει θεσμοθετηθεί η επιβολή εισφοράς 20% επί των εισοδημάτων των παραπάνω εργαζομένων για την κύρια ασφάλιση, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί με επίσημη εγκύκλιο, από ποια εισοδήματα θα γίνει η παρακράτηση.
Αν μάλιστα στο παραπάνω ποσοστό, προστεθεί 6,95% – 7,10% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 7% για επικούρηση (όπου προβλέπεται) και 4% για εφάπαξ (όπου προβλέπεται), τότε γίνεται αντιληπτό ότι το συνολικό ποσοστό για ασφαλιστικές εισφορές, επί του φορολογητέου εισοδήματος, κυμαίνεται από 26,95%, έως 38,10% στη χειρότερη περίπτωση.
Αποτέλεσμα της ανασφάλειας που επικρατεί, σε συνδυασμό με τις εξίσου υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις, έχει οδηγήσει μαζικά ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους στο να επιλέξουν είτε να πραγματοποιήσουν λήξη εργασιών, κλείνοντας το μπλοκ παροχής υπηρεσιών, είτε να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησης στο εξωτερικό, σε χώρες με πιο ευνοϊκό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς (πχ Κύπρος, Βουλγαρία).
Το υπουργείο Εργασίας, προσανατολίζεται να εκδώσει εγκύκλιο που θα ορίζει ότι τα εισοδήματα του 2015 θα είναι εκείνα που θα αξιοποιηθούν για τις εισφορές που θα καταβληθούν το α’ εξάμηνο του 2017, ενώ από τα εισοδήματα του 2016 θα προκύψουν οι εισφορές του β’ εξαμήνου του 2017.
Μάλιστα θα γίνεται ειδική αναφορά στο ενδεχόμενο συμψηφισμού, για περιπτώσεις όπου το εισόδημα του ασφαλισμένου είναι διαφορετικό από έτος σε έτος.
Όμως έτσι και αλλιώς προκύπτουν μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα που έχουν προβληματίσει την αρμόδια Επιτροπή που έχει σχηματιστεί για το συγκεκριμένο θέμα και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει εκδοθεί ακόμα η επίμαχη εγκύκλιος.

www.dikaiologitika.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος