Επανέρχεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Επανέρχεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

  • |
Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου Παιδείας είναι να επαναφέρει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών ομάδων.
Ο νέος υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, φέρεται αποφασισμένος και προαναγγέλλει ότι άμεσα θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης, θα ακολουθήσει η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και στο τέλος (σε βάθος τριετίας) θα γίνει και αυτή των περίπου 125.000 μόνιμων εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους».
Όπως είπε ο ίδιος χθες, το θέμα της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων συμπεριλαμβάνεται στο τριετές σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, ενώ συμπλήρωσε ότι η «σχετική νομοθετική πρωτοβουλία θα αναληφθεί ύστερα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς».
Αλλωστε στο ζήτημα επιμένουν και οι εκπρόσωποι των δανειστών ενώ και η Κομισιόν, στη σχετική έκθεσή της, «κούνησε» το δάχτυλο στην Ελλάδα επειδή έχει αναστείλει τις διαδικασίες αξιολόγησης. Ο κ. Γαβρόγλου φρόντισε από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα να μιλήσει για την αξιολόγηση, λέγοντας μάλιστα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχει ως στόχο την τιμωρία, σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών.
Τώρα βέβαια απομένει και να τους πείσει ότι οι προθέσεις είναι «αγνές» και στόχο έχουν μόνο τον εκσυχρονισμό της εκπαίδευσης, κάτι που μέχρι τώρα δεν κατάφερε κανείς προκάτοχός του. Τα τελευταία χρόνια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί έβαζαν μπρος τις σχετικές διαδικασίες αλλά μόλις φτάναμε πριν από τις εκλογές «πάταγαν φρένο» για ευνόητους λόγους.
Οι αντιδράσεις των δασκάλων και καθηγητών ενάντια στην αξιολόγηση ήταν σφοδρές, καθώς πίστευαν ότι ο τελικός στόχος είναι οι απολύσεις. Οι εκπαιδευτικοί φοβούνται επίσης ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα οδηγήσουν σε ανταγωνιστικές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη του συλλόγου διδασκόντων σε κάθε σχολείο και μαζί θα υπονομεύσουν την αναγκαία συλλογικότητα και θα μετατρέψουν τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα στο σχολείο σε «ζούγκλα».

www.dikaiologitika.gr