Βόμβα Ντάισελμπλουμ: Απαιτούνται μέτρα για φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακά!

Βόμβα Ντάισελμπλουμ: Απαιτούνται μέτρα για φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακά!

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέδειξε στη συνέντευξη Τύπου με σαφή τρόπο τα ανοιχτά ζητήματα για τα οποία πιέζουν οι δανειστές την κυβέρνηση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – Χαρακτήρισε απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, χωρίς ουσιαστικά να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις διαρροές βάσει των οποίων το Ταμείο θεωρεί εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος Τα ανοιχτά ζητήματα – αγκάθια για να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση περιέγραψε ο επικεφαλής του Eurogroup, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή συζητάμε για την αγορά εργασίας, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό».

«Αυτές οι απαντήσεις θέλουμε να βρεθούν σήμερα», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ, επιβεβαιώνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση για εδώ και τώρα νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για μετά το 2018, ώστε να κλείσι η δεύτερη αξιολόγηση.

Επιπλέον σημείωσε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στις διαρροές που έγιναν για εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος της Ελλάδας και αρκούμενος στην επισήμανση ότι το Ταμείο «είχε πάντα μια πολύ σαφή θέση, ήταν πάντα δίκαιο και εποικοδομητικό».

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο επικεφαλής του Eurogroup μίλησε για την ανάγκη να κλείσουν όσο γίνεται συντομότερα οι εκκρεμότητες προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Την πεποίθηση ότι το Eurogroup δεν βρίσκεται μακριά από το στόχο εξέφρασε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα έγινε μια καλή συζήτηση.

«Πρέπει να υπάρξει μια καθολική συμφωνία πάνω στα εκκρεμή ζητήματα. Απαιτείται η δημιουργία ενός καθολικού μηχανισμού που να διασφαλίζει και τις δύο πλευρές. Η συζήτηση που είχαμε μας επιτρέπει να δούμε τα επόμενα βήματα με αισιοδοξία», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί. Σε ανάρτησή του στο twitter λίγο αργότερα ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε «Καλή συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα στο Eurogroup, όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε και όχι να γυρίσουμε πίσω».

Και σε επόμενη ανάρτηση υπογράμμισε ότι «Θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και θα ετοιμάσουμε το έδαφος για την επιστροφή των ομάδων μας στην Αθήνα, που ελπίζω να πραγματοποιηθεί σύντομα». Αυτή την εβδομάδα ο ESM υιοθέτησε τις προτάσεις για να αρχίσει η εφαρμογή των βραχυρπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, και υπογράμμισε ότι «η επιτυχία του προγράμματος εδράζεται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων». Eίναι σαφές ότι το αδιέξοδο συνεχίζεται.

Αυτό που χαρακτηριζόταν ως πρόοδος θα ήταν πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο για προχωρήσει η β’ αξιολόγηση. Ωστόσο αυτός ο στόχος δεν επετεύχθη. Έτσι δεν θα υπάρχει στο Eurogroup της 20ης Φλεβάρη το Staff Agreement μεταξύ Αθήνας και δανειστών και θα δεν θα υπάρξει ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Τα περιθώρια είναι όλο και πιο ασφυκτικά για την Κυβέρνηση καθώς αν δεν… τρέξει θα χάσει το τρένο γαι την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ Τσακαλώτος: Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο «Υπάρχει μία εκκρεμότητα, με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει εκ των προτέρων μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος, κάτι που υπερβαίνει την ευρωπαϊκή δημοκρατική κουλτούρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είμαστε σε πολύ καλή τροχιά ανάπτυξης. Όλοι συμφώνησαν ότι είχαμε φοβερά αποτελέσματα. Πρέπει να φτάσουμε σε λύση πολύ γρήγορα. Υπάρχει ένα εκκρεμές θέμα με το ΔΝΤ, το οποίο θέλει να νομοθετήσουμε μέτρα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Νομίζω ότι πρέπει να το ξανασκεφτούμε. Είναι ένα πλαίσιο που υπερβαίνει το ευρωπαϊκή δημοκρατική κουλτούρα, δεν είναι ορθό να ζητείς από μία χώρα να νομοθετήσει πρωθύστερα» είπε

www.dikaiologitika.gr