Μέχρι τις 19 Μαΐου θα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα – Η συμφωνία καταργεί το ΕΚΑΣ

Μέχρι τις 19 Μαΐου θα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα – Η συμφωνία καταργεί το ΕΚΑΣ

  • |

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε πως τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την Παρασκευή 19 Μαΐου, τρείς μέρες πριν το Eurogroup. Το νομοσχέδιο προς ψήφιση θα κατατεθεί στις 12 ή 13 Μαΐου. Μεταξύ άλλων, καταργείται το ΕΚΑΣ εντός του 2017 σε περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ν. Βούτσης δήλωσε ότι έως τις 12 ή 13 Μαΐου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μέτρα, τα οποία θα αποτυπώνονται σε δύο διαφορετικά κεφάλαια. Το ένα θα αφορά τα μέτρα του 2019 στο συνταξιοδοτικό, ύψους 1% του ΑΕΠ και τα αντίμετρα και το άλλο τα μέτρα του 2020 στο φορολογικό, ύψους 1% του ΑΕΠ και τα αντίμετρα.

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξουν δύο ημέρες με συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών, προκειμένου να φτάσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση μέχρι την Παρασκευή 19 Μαΐου. Όπως υπογράμμισε, είναι πολύ σημαντικό να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας.

Μασάζ με απειλές και «αντινομοσχέδια»

Παρά το γεγονός πως η κυβερνητική πλειοψηφία εμφανίζεται «μπετοναρισμένη», οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να διασφαλιστεί η συντεταγμένη υποστήριξη των μέτρων που πρόκειται να έρθουν στη Βουλή κρίνονται ισχυρές. Αξίζει να σημειωθεί πως από την Τρίτη, διακινείται η πληροφορία πως η κυβέρνηση ετοιμάζει «αντινομοσχέδιο» που θα αναιρεί όσα ψηφιστούν στην επικείμενη ψηφοφορία των μέτρων της συμφωνίας, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος.

«Θα αντιδράσουμε με τον μοναδικό τρόπο που προσφέρεται στις δημοκρατίες», φέρεται να απαντά επί λέξη στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που επικαλείται η Ναυτεμπορική.

Η κυβερνητική γραμμή συνοψίζεται και από τη στάση που τήρησε ο Αλέξης Τσίπρας την Τρίτη κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, όταν υπογράμμισε πως «είμαστε προσηλωμένοι να έχουμε μια συμφωνία στις 22 Μαΐου και για κλείσιμο της αξιολόγησης και για τα αναγκαία μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα νέα μέτρα λιτότητας προέκυψαν μετά από απαιτήσεις του ΔΝΤ και δεν πρόκειται να εφαρμοστούν σε περίπτωση που το Ταμείο δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Αν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα και άρα δεν υπάρχει η απαίτηση τέτοιων μέτρων» πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τη συμφωνία ως «ανοιχτή» στη διαπραγμάτευση, ακόμα και μετά την επικύρωσή της, είναι προφανής. Άλλωστε, σε αυτόν τον προσανατολισμό ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, την Τρίτη που δήλωσε πως υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος του 2018, υπό την προϋπόθεση όμως πως θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι.

Η συμφωνία καταργεί το ΕΚΑΣ

Καταργείται το ΕΚΑΣ εντός του 2017 σε περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης για τη 2η αξιολόγηση. Οπως προκύπτει από τα κείμενα της συμφωνίας, οι δανειστές δεν δέχθηκαν τη λύση που έχει προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση να διατηρήσει σε όλους τους δικαιούχους το ΕΚΑΣ αλλά με μείωση 50% των καταβαλλόμενων ποσών.

Για να κλείσει λοιπόν η αξιολόγηση η κυβέρνηση αποδέχθηκε να καταργήσει το ΕΚΑΣ μέσα στο 2017. Ετσι έχει συμπεριληφθεί στη συμφωνία ο εξής όρος: «Με στόχο να καταργηθεί προοδευτικά το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), θα υιοθετήσει (η κυβέρνηση) τις υπουργικές αποφάσεις για τους κανόνες χορήγησης για το 2017». Μάλιστα όπως όλα δείχνουν θα έχουμε αναδρομική κατάργηση.

Η Ενωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) καλεί την κυβέρνηση να μη νομοθετήσει αυτή την ακραίας βαρβαρότητας προαπαιτούμενη δράση, να επαναχορηγήσει σε όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους το ΕΚΑΣ και να το θεσπίσει και για όλους τους νεοσυνταξιούχους που θα λαμβάνουν ήδη χαμηλές συντάξεις!

/alterthess.gr