Συμφώνησαν εφαρμογή της CETA

Συμφώνησαν εφαρμογή της CETA

  • |

Η προσωρινή εφαρμογή της συνθήκης ελεύθερων συναλλαγών (CETA) θα αρχίσει στις 21 Σεπτεμβρίου. Αυτό συμφώνησαν σήμερα (8/7) η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς στο περιθώριο της συνόδου των G20 στο Αμβούργο.
Η CETA είχε υποστηριχθεί και από τις δύο πλευρές ως συνθήκη – ορόσημο για τις ανοικτές αγορές ενάντια στον προστατευτισμό αλλά οι διαμάχες της τελευταίας στιγμής για τα γαλακτοκομικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα ανέβαλαν την τελική συμφωνία.
«Στη συνάντηση των G20 στο Αμβούργο, επιβεβαιώνοντας την κοινή δέσμευσή μας στο διεθνές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες, συμφωνήσαμε να ορίσουμε την ημερομηνία της 21ης Σεπτεμβρίου 2017 για την έναρξη της προσωρινής εφαρμογής της συμφωνίας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker και ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau.
Η συμφωνία θα τεθεί οριστικά σε ισχύ μόλις την επικυρώσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα κοινοβούλια τους.
Το προηγούμενο διάστημα η ΕΕ δεν είχε πειστεί ότι ο Καναδάς θα ανοίξει αποτελεσματικά τις αγορές του σε 17.700 επιπλέον τόνους τυριών της ΕΕ και ότι θα παράσχει εγγυήσεις για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών προϊόντων.
Δεν έχει καταστεί σαφές από την κοινή δήλωση, εάν οι διαφορές έχουν ξεπεραστεί.

artinews.gr