ΡΑΕ: Για ποιες κιλοβατώρες έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς

ΡΑΕ: Για ποιες κιλοβατώρες έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς

  • |

Σοβαρές επιφυλάξεις για την επίτευξη του μνημονιακού στόχου που προβλέπει υποχώρηση στο 50% του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά έως το 2020 διατυπώνει ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (PAE) Σωτήρης Μανωλκίδης σε συνάντευξή του στο newmoney.gr.

«Αγκομαχώντας θα πλησιάσουμε τον στόχο του 2017 που προβλέπει ένα ποσοστό άνω του 75%», αναφέρει σε συνέντευξή του στο «business stories », υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της προαγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) δείχνει να βοηθά στη μείωση των ποσοστών της ΔΕΗ αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει φαινόμενα ολιγοπωλίου στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΡΑΕ για εξορθολογισμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που διπλασίασαν τον φετινό χειμώνα τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Μανωλκίδης εξηγεί ότι μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες η επιβάρυνση θα αφορά μόνο τη διαφορά που προκύπτει για το υπερβάλλον τμήμα του λογαριασμού (από τις 2.001 kWh) και όχι για το σύνολο της κατανάλωσης. Θα υπάρχει, όμως, προοδευτική επιβάρυνση των πολύ μεγάλων καταναλώσεων ανά τετράμηνο, πάνω από 3.000 κιλοβατώρες, με αυξημένο συντελεστή. Ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ παραδέχεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα θα καθυστερήσει, γεγονός που, όπως αναφέρει, ανοίγει παράθυρο σε ιδιώτες επενδυτές.

economy365.gr