Σόου Ερντογάν για την επέτειο του πραξικοπήματος

Σόου Ερντογάν για την επέτειο του πραξικοπήματος

  • |

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ως αποτέλεσμα του αποτυχημένος πραξικοπήματος, η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει μια ευρεία εκστρατεία διώξεων, που έχει στόχο υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί και εγκέφαλο του πραξικοπήματος, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται.

 

Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση και στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας, η οποία είναι χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ οι σχέσεις της με τη Δύση είναι τεταμένες εδώ και έναν χρόνο.

 

Για την επέτειο του πραξικοπήματος είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Ερντογάν αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία ενώπιον του κοινοβουλίου τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στις 02:32 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ακριβώς την ώρα που οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν την Εθνοσυνέλευση.

enallaktikos.gr