Βρήκαν νερό στη Σελήνη

Βρήκαν νερό στη Σελήνη

  • |

Το Φεγγάρι έχει από καιρό θεωρηθεί ως ένας άγονος και ξηρός πλανήτης. Όμως, σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα 24 Ιούλη στο περιοδικό Nature, τα βάθη του άστρου είναι εκπληκτικά πλούσια σε νερό.

«Βρήκαμε ίχνη νερού σε όλα τα βάθη της σελήνης με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων», δήλωσε ο Shuai Λι από το Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η παρουσία του νερού στον πλανήτη δεν είναι πλέον μια συζήτηση. Ήδη από το 2008, οι ερευνητές είχαν βρει μόρια νερού μέσα στο μάγμα που έφεραν πίσω στη Γη οι αστροναύτες του Απόλλων.

Το ζήτημα τώρα είναι αν τα δείγματα που εμφανίζονται στα έγκατα της Σελήνης παραπέμπουν σε περιοχές πλούσιες σε νερό ή αν είναι κάτι που συνιστά εξαίρεση σ’ ένα στεγνό περιβάλλον.

Ίχνη νερού είχαν ανιχνευθεί σε δείγματα που έφεραν από το φεγγάρι οι αποστολές Apollo τις δεκαετίες του 60 και του 70, τότε όμως οι επιστήμονες είχαν απορρίψει τα ευρήματα ως μόλυνση από υγρασία στη Γη. Μέχρι σήμερα, οι πλανητολόγοι νόμιζαν ότι νερό υπάρχει μόνο σε ορισμένους κρατήρες του νότιου πόλου που παραμένουν σε αιώνιο σκοτάδι.

artinews.gr