ΛΑ.Ε.: Με πρόταση για εθνικό νόμισμα στη ΔΕΘ

ΛΑ.Ε.: Με πρόταση για εθνικό νόμισμα στη ΔΕΘ

Κριτική στο Αλέξη Τσίπρα και «τα αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών» άσκησε ο γ.γ. του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης ενώ παράλληλα κατέθεσε την πρότασή του για μία Ελλάδα «πέρα και έξω από τα μνημόνια, την λιτότητα και την εθνική υποδούλωση».

efsyn.gr

Στην ομιλία του, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως «ο άλλος δρόμος όχι μόνο είναι ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος» αλλά «προσφέρει ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική στην χώρα (…).

Αφετηρία αυτού του άλλου δρόμου και μιας εναλλακτικής πρότασης κατά τον επικεφαλής της ΛΑ.Ε. «είναι η άμεση έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος και της σύγκρουσης και ρήξης με την νεοφιλελεύθερη ΕΕ».

Ο Παν. Λαφαζάνης, διαπίστωσε πως η Ελλάδα έχει «ένα τεράστιο, παράνομο, επαχθές και κυρίως μη βιώσιμο χρέος» που «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα και ασπιρίνες ούτε είναι δυνατόν να αποπληρωθεί, εκτός και εάν εξοντώσουμε τον ελληνικό λαό, παραδίδοντας στην ξένη κερδοσκοπία ότι έχει και δεν έχει αυτή η χώρα».

Στην πρόταση που κατέθεσε ενώπιον του ελληνικού λαού, ο πρώην υπουργός τόνισε με έμφαση πως ο δρόμος για εθνικό νόμισμα «είναι απολύτως απαραίτητος» για να προχωρήσει η χώρα στην μόνη λύση επιβίωσης και ανάσας που διαθέτει: «την διακοπή αποπληρωμής του χρέους με σκοπό την διαγραφή του».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέφερε το θέμα της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων, «που θα είναι πρώτο μέλημα μιας λαϊκής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της ΛΑ.Ε.».

Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, παρέθεσε μια σειρά από ζητήματα ξεκινώντας με τη δυνατότητα «να προχωρήσουμε στην αναγκαία εθνικοποίηση των τραπεζών».

  • «Να λύσουμε με ριζοσπαστικό τρόπο το πρόβλημα των υπέρογκων ιδιωτικών χρεών».
  • «Με ένα επιτελικά αναδιοργανωμένο και αποτελεσματικό δημόσιο και με εθνικοποιημένες τράπεζες θα γίνει δυνατή η χορήγηση μεγάλης και με χαμηλά επιτόκια ρευστότητας στην οικονομία, στη βάση ενός νέου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, παραγωγικού μετασχηματισμού και ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας».

Ο Παν. Λαφαζάνης έθεσε ψηλά στην ατζέντα να «μπει ένα τέλος στον μνημονιακό εργασιακό μεσαίωνα» με «την επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων» και να μπει φρένο στον «κατήφορο των συντάξεων».

Ο γ.γ. του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, διευκρίνισε πως «το εθνικό νόμισμα από μόνο του δεν συνιστά πρόγραμμα ούτε αντιπροσωπεύει πολιτικό προσανατολισμό» και πως «το πάντρεμα του εθνικού νομίσματος με ένα ριζοσπαστικό μεταβατικό πρόγραμμα αναθεμελίωσης της πορείας της χώρας, σαν και αυτό που υποστηρίζει η ΛΑ.Ε, αποτελεί μια σαφή ανατρεπτική πολιτική και κοινωνική επιλογή».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ακόμα πως «η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και η εφαρμογή του ριζοσπαστικού προγράμματός μας θα θέσει άμεσα την χώρα σε τροχιάς σύγκρουσης και ρήξης με την ίδια την νεοφιλελεύθερη και γερμανοκρατούμενη ΕΕ».

Τέλος, δεν έκρυψε πως το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς «διακηρύσσει ότι στρατηγικός στόχος είναι ο σοσιαλισμός. Ένας καινούργιος σοσιαλισμός του 21ου αιώνα, με βαθιά αδιαπραγμάτευτη δημοκρατία, οικονομική αποτελεσματικότητα και υψηλές παραγωγικές επιδόσεις, πέρα από τα σοσιαλιστικά εγχειρήματα του παρελθόντος , που, παρά τα όποια επιτεύγματά τους, τελικά απέτυχαν».

►Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Το success story για την Ελλάδα, που με μεγάλη ευκολία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ είναι ένα ψέμα, ακόμη πιο μεγάλο και από το ψευδεπίγραφο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, που το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων» επισήμανε, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό πρόθεση «να γίνει ο Μακρόν της ελληνικής αποικίας και να γίνει πιο μητσοτακικός από τον Μητσοτάκη».

► Ο Παν. Λαφαζάνης γνωστοποίησε πως προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλίες, για να αποδείξει ότι «η ΛΑΕ τάσσεται όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, υπέρ της άμεσης -εδώ και τώρα- συμπαράταξης» . Όπως διευκρίνισε, «με το σχέδιο Β’ του Αλέκου Αλαβάνου ήδη έχουμε μία πολύ προωθημένη συνεργασία, η οποία πάει καλά, θα αναβαθμιστεί και θα εκφραστεί και στις εκλογές». Για την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου είπε ότι «τα μηνύματα που έχουμε είναι αρκετά θετικά και ελπιδοφόρα και θα θέλαμε στο φθινόπωρο αυτό να καταλήξουμε σε συνεργασία». Στην ίδια κατεύθυνση απηύθυνε πρόσκληση συμπόρευσης και στο ΚΚΕ, τονίζοντας πως «παρά την αντιενωτική του στάση, του λέμε ότι η θέση του και ο ρόλος του είναι μέσα στην προσπάθεια αυτή».

► Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Eldorado για αναστολή των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα, υπογράμμισε: «Η Eldorado εκβιάζει γιατί έχει αποθρασυνθεί από μία παραδομένη κυβέρνηση. Ζητάει τα πάντα, ζητάει να μην έχει καμιά δέσμευση, από καμιά συμφωνία και αντί η κυβέρνηση να πει ευχαριστούμε πολύ, να φύγετε κύριοι από τη χώρα, δεν θέλουμε επενδύσεις που εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση, που καταστρέφουν το περιβάλλον […] η κυβέρνηση κρατά μία περίπου απολογητική στάση -εκλιπαρεί στην ουσία- και λέει ότι βεβαίως η επενδυτική πολιτική της δεν αλλάζει»