Ρομπότ… μαέστρος διευθύνει ορχήστρα!

Ρομπότ… μαέστρος διευθύνει ορχήστρα!

  • |

Το ρομπότ YuMi κλέβει την παράσταση από τον κορυφαίο Ιταλό τενόρο της Ιταλίας Andrea Bocelli, διευθύνοντας μια ιταλική ορχήστρα στην μουσική του Βέρντι. Μπορεί η φωνή του τενόρου να πλημμύρισε το τοσκανικό θέατρο, ωστόσο όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στον YuMi, τον αυτοματοποιημένο διευθυντή ορχήστρας δίπλα του που κινούσε με μαεστρία τα χεράκια του.

perierga.gr - Ρομπότ... μαέστρος διευθύνει ορχήστρα!

Σχεδιασμένο από Ελβετούς επιστήμονες το ρομπότ κέρδισε τις εντυπώσεις διευθύνοντας την παράσταση για 6 λεπτά, στην παγκόσμια πρώτη της εμφάνισής του σε κόσμο. Ο “μαέστρος” YuMi, το όνομα του οποίου προέρχεται από τη φράση «εσύ κι εγώ» (σ.σ. you-me), διδάχθηκε τις κινήσεις σε 17 ώρες από τον “ομόλογό” του Andrea Colombini, ενώ είναι χαρακτηριστική η ζωτικότητά του, που διατηρεί το ρυθμό στην ορχήστρα και κατευθύνει την ένταση της μουσικής.

perierga.gr - Ρομπότ... μαέστρος διευθύνει ορχήστρα!

Μάλιστα η περίπτωση του Andrea Bocelli είναι ιδιαίτερη καθώς είναι τυφλός και οποιαδήποτε μη προγραμματισμένη αύξηση ή μείωση του ρυθμού θα ήταν καταστροφική για εκείνον, καθώς δεν έχει τρόπο να δει τον μαέστρο. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Verdi της Πίζας την Τρίτη ως το μεγάλο φινάλε του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ρομποτικής.

perierga.gr - Ρομπότ... μαέστρος διευθύνει ορχήστρα!

Ο YuMi μπορεί να κατευθύνει με τις κινήσεις του κομμάτια, αλλά δεν μπορεί να αυτοσχεδιάσει, να αντιδράσει ή να αλληλεπιδράσει με τους μουσικούς. Πάντως τα πήγε περίφημα και στα τρία κομμάτια που διηύθυνε, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης άριας La Donna e ‘Mobile, από την όπερα Rigoletto του Βέρντι.

perierga.gr