Δημοσκόπηση Κάπα Research: «Μουδιασμένο» το εκλογικό σώμα, πρώτη δύναμη η αδιευκρίνιστη ψήφος!

Δημοσκόπηση Κάπα Research: «Μουδιασμένο» το εκλογικό σώμα, πρώτη δύναμη η αδιευκρίνιστη ψήφος!

Ενθαρρυντικά είναι για το νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς τα στοιχεία που προκύπτουν από δημοσκόπηση της εταιρείας ΚΑΠΑ Research που πραγματοποιήθηκε το διάστημα ανάμεσα στις 7 και 11 Σεπτεμβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα», σε δείγμα 1215 ατόμων από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Ωστόσο, το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει και πάλι είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του εκλογικού σώματος μοιάζει να είναι πλήρως απογοητευμένο από τα πολιτικά κόμματα, καθώς η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι (και μάλιστα με αξιοσημείωτη διαφορά) η πρώτη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου!

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 6,1 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο η διαφορά είναι μειωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, καθώς η ΝΔ έχει χάσει μισή ποσοστιαία μονάδα την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανεβάσει το ποσοστό του κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης έρευνας της ίδιας εταιρείας, από τις 22 Ιουνίου):

ΝΔ 22,7% (23,2%)

ΣΥΡΙΖΑ 16,6% (16,2%)

Χρυσή Αυγή 6,5% (6,6%)

Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,9% (6,4%)

ΚΚΕ 6% (6,1%)

Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,6% (2,6%)

Ένωση Κεντρώων 2,2% (2,3%)

Το Ποτάμι 1,5% (1,6%)

Πλεύση Ελευθερίας 1,3% (1,6%)

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3% (1,2%)

Λαϊκή Ενότητα 1,3% (1,1%)

Δημιουργία Ξανά 1,2% (-)

Άλλο κόμμα 3,3% (4,1%)

Λευκό / Άκυρο 2,0% (2,1%)

Αναποφάσιστοι 12% (12,3%)
Αποχή 12,6% (12,6%)

Για άλλη μια φορά γίνεται εμφανές το «μούδιασμα» του εκλογικού σώματος, καθώς η αδιευκρίνιστη ψήφος συνολικά (Λευκά/άκυρα, αναποφάσιστοι και αποχή) φτάνει το 26,6%, ποσοστό το οποίο την καθιστά… πρώτη δύναμη και μάλιστα με διαφορά σχεδόν 4 ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ!

Τα κάπως ελπιδοφόρα μηνύματα σε ό,τι έχει να κάνει με το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, προκύπτουν από το γεγονός ότι αν στα αποτελέσματα συμπεριληφθεί ο νέος φορέας, καθίσταται άμεσα τρίτη πολιτική δύναμη με ποσοστό πάνω από το 10%. Αναλυτικά, σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 22%

ΣΥΡΙΖΑ 16,3%

Νέος Φορέας της Κεντροαριστεράς 10,4%

Χρυσή Αυγή 6,6%

ΚΚΕ 6%

Τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται όλα κάτω του 3% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει πρώτη δύναμη και, μάλιστα, με μεγαλύτερη διαφορά από τη ΝΔ, καθώς το ποσοστό της φτάνει το 26,5%!

Σημειώνεται ότι στη δημοσκόπηση υπάρχουν και διάφορα ερωτήματα σχετικά με το χώρο της Κεντροαριστεράς, τις προοπτικές του, αλλά και την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει ο νέος φορέας.

Στα υπόλοιπα στοιχεία της δημοσκόπησης, για την πορεία της χώρας οι ερωτηθέντες πιστεύουν σε ποσοστό 73,5% ότι πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, για την οικονομία το 47% πιστεύει ότι η κατάστασή της θα χειροτερεύσει, ενώ το 28% ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης.

Στην ερώτηση για τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη το 56,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε αυτήν, το 20,5% ότι πρέπει να εγκαταλείψει αυτήν και το ευρώ, ενώ το 19,5% ότι πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ αλλά να εγκαταλείψει τη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Για το ποιος εκ των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός το 23,5% πιστεύει ότι είναι ο πρώτος, το 31% ότι είναι ο δεύτερος ενώ το 42% κανένας εκ των δύο.

eklogika.gr