Στον αέρα το νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλου στα 15 – Σεισμός σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στον αέρα το νομοσχέδιο για την διόρθωση φύλου στα 15 – Σεισμός σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Σεισμό σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τον προσδιορισμό φύλλου στα 15 – Απώλειες για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, προβλήματα στην ΔΗΣΥ, στον αέρα το νομοσχέδιο

Χρηστάκος Γιάννης

Ασκήσεις ισορροπίας και σεμινάρια πολιτικού… θάρρους γίνονται στα κόμματα για να ξεπεράσουν τα προβλήματα και να παρουσιάσουν μία αποδεκτή κομματική θέση στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλλου. Το περιβόητο άρθρο 3 που εισήγαγε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για την διόρθωση φύλλου από το 15ο έτος της ηλικίας, προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές του να δηλώνουν ότι δεν θα το ψηφίσουν.

Μέχρι στιγμής οι Γεωργία Γεννιά, Δημήτρης Γάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης έχουν διαμηνύσει ότι δεν συμφωνούν με το άρθρο 3 και πρόκειται να καταψηφίσουν. Η Νίνα Κασιμάτη έχει ενστάσεις για την τουρκική ένωση Ξάνθης αλλά έχει συνολικές παρατηρήσεις.

Οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν επί της αρχής αλλά καταψηφίζουν το άρθρο για την ταυτότητα φύλλου των ανηλίκων. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει συνολικά το νομοσχέδιο, μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα να ψηφιστεί στο σύνολό του. Στην ΔΗΣΥ μετά τις διαφωνίες του Δ. Κρεμαστινού και Γ. Γρηγοράκου υπάρχει αλλαγή στάσης και όλα θα αποφασιστούν αύριο το πρωί σε συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού οργάνου στις 09.30 το πρωί.

Στο Ποτάμι φημολογείται ότι δεν είναι σίγουροι και οι 6 βουλευτές καθώς ο Γρ. Ψαριανός φέρεται να έχει αντιρρήσεις.

Η συζήτηση αναπόφευκτα πηγαίνει στους ανεξάρτητους βουλευτές ώστε να υπάρχει τουλάχιστον η πλειοψηφία των 151 βουλευτών που αυτή την ώρα δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται. Η Χρυσή Αυγή ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία.

Οι Κουκούτσης και Μίχος (πρώην Χ.Α) από τους ανεξάρτητους δεν φαίνεται να ψηφίζουν ενώ το ίδιο θα κάνει και ο Ν. Νικολόπουλος.
Απομένουν οι Χ. Θεοχάρης, Θ. Μεγαλοοικονόμου, Στ. Παναγούλης, Δ. Καρράς και Κατ. Μάρκου.

Η ΝΔ πάντως ξεκαθάρισε ότι καταψηφίζει καταθέτοντας δικό της σχέδιο νόμου, και όχι τροπολογία. Αυτό έγινε διότι αν κατέθετε τροπολογία με τα τέσσερα σημεία που ζητά να αλλάξουν, ενδεχομένως να τα έκανε δεκτά η κυβέρνηση και τότε θα υπήρχε πρόβλημα συνοχής και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ενώ με τη μορφή σχεδίου νόμου, θα πρέπει αν θέλει η κυβέρνηση να αποσύρει ολόκληρο το δικό της νομοσχέδιο και να εισάγει εκ νέου αυτό της ΝΔ, με ότι συνεπάγεται (ξανά επιτροπές, συζήτηση κλπ).

dikaiologitika.gr/