Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» αυξάνει τιμή γιατί το κράτος επέβαλε ΕΦΚΑ στους άστεγους πωλητές του

Το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» αυξάνει τιμή γιατί το κράτος επέβαλε ΕΦΚΑ στους άστεγους πωλητές του

Οι νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από της αρχής της χρονιάς για τον ΈΦΚΑ έφερε μια απρόσμενη εξέλιξη για την «Σχεδία», το περιοδικό δρόμου στο οποίο εργάζονται ως διαπιστευμένοι πωλητές άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αναγκάζεται να αυξήσει την τιμή του.

Το μηνιαίο περιοδικό, μέχρι σήμερα, είχε τιμή 3 ευρώ. Από αυτά τα 1,50 ευρώ ήταν το καθαρό κέρδος του διαπιστευμένου πωλητή, ενώ τα υπόλοιπα 1,50 ευρώ πήγαιναν στο περιοδικό. Μόνο που από τον Ιανουάριο του 2018, στις αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης – η οποία αποτελεί τον τυπικό τρόπο με τον οποίο αμείβονται οι πωλητές της «Σχεδίας» –   επιβάλλεται ΕΦΚΑ, 26,95%.

Η εισαγωγή ΕΦΚΑ έφερε αναστάτωση τους δύο πρώτους μήνες του 2018 στους πωλητές, που είδαν το καθαρό τους εισόδημα να μειώνεται δραστικά, παρά την θετική πλευρά της απόκτησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτός ήταν και ο λόγος που αρκετοί από αυτοί αποφάσισαν να σταματήσουν, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Όπως εξηγεί το περιοδικό, σε ανακοίνωσή του, υπήρχαν πλέον τρεις επιλογές:

«Η λογική, λοιπόν, λέει ότι από το καθαρό έσοδο του κάθε πωλητή της «Σχεδίας» θα πρέπει η «Σχεδία» να παρακρατεί το 26,95% (δηλαδή, περίπου 40 λεπτά από το 1,50€) για τον ΕΦΚΑ του.

Εμείς, όμως, βλέποντας τους ανθρώπους καθημερινά και γνωρίζοντας τις φοβερές ανάγκες τους, τους αγώνες και τις αγωνίες τους, θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε, όσο αντέχουμε, αυτό το «1,5€ καθαρό» και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό, σε αυτή τη φάση, είναι η αύξηση της τιμής του περιοδικού (η οποία νέα τιμή για το περιεχόμενο και όχι μόνο για την κοινωνική του διάσταση παραμένει σε λογικά επίπεδα, και ίσως κάτω από τον μέσο όρο κόστους αντίστοιχων περιοδικών που κυκλοφορούν. Είναι η πρώτη αύξηση σε αυτά τα πέντε χρόνια κυκλοφορίας).

Η τρίτη λύση (πέρα, δηλαδή, από το να επωμιστούν οι ίδιοι οι διανομείς τον ΕΦΚΑ –που είναι αυτό το οποίο προβλέπει ο νόμος– ή να αυξηθεί η τιμή του περιοδικού) είναι να αναλάβει η «Σχεδία» και αυτή την υποχρέωση, κάτι, όμως, που θα καθιστούσε την προσπάθειά μας μη βιώσιμη. Ας μην ξεχνάμε ότι η «σχεδία» είναι μια αυτοχρηματοδοτούμενη προσπάθεια, στέκεται μόνη της και με τη βοήθεια των αναγνωστών όρθια, χωρίς να περιμένει λύσεις από επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις κ.λπ.»

Κάπως έτσι λοιπόν, από το Φεβρουάριο, η τιμή του περιοδικού θα ανέβει από 3 στα 4 ευρώ.

«Η αύξηση της τιμής στα 4€ θα επιτρέψει στον διανομέα να διατηρήσει το «καθαρό έσοδο» του 1,5 ευρώ ανά τεύχος, να πληρωθεί ο ΕΦΚΑ (26,95%), ο φόρος (20%) και το χαρτόσημο (3,6%), και να παραμείνει βιώσιμος οργανισμός η «Σχεδία».

Για να το πούμε σε απόλυτους αριθμούς, από τα 4,00€, το 1,50€ αποτελεί απευθείας έσοδο για τον διανομέα, 0,64€ είναι ο φόρος + χαρτόσημο (23,6%) και τα 0,56€ είναι ο ΕΦΚΑ (26,95%). Συνολικά, δηλαδή, από τα 4,00€ τα 2,70€ πηγαίνουν στον άνθρωπο-διανομέα.
Είκοσι τέσσερα (24) λεπτά είναι ο ΦΠΑ (6%).

Το υπόλοιπο 1,06€ θα αξιοποιείται για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του οργανισμού (με τη δαπάνη για τη εκτύπωση του περιοδικού να έχει τη μερίδα του λέοντος), την υποστήριξη υφιστάμενων (όπως το «Γκολ στη Φτώχεια») και την ανάπτυξη νέων κοινωνικών προγραμμάτων και λύσεων», αναφέρει η διοίκηση του περιοδικού.

Συμπερασματικά, αναφέρει η «Σχεδία», «το θετικό είναι ότι πλέον οι άνθρωποι της «Σχεδίας» έχουν ασφαλιστικό χρόνο, χωρίς να μειώνεται το άμεσο, απευθείας έσοδό τους. Αυτός είναι, επαναλαμβάνουμε, και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η τιμή του περιοδικού αυξάνεται από 3,00€ σε 4,00€. Ο άνθρωπος είναι η απάντηση, είναι ο λόγος που καλούμε με πολύ σεβασμό τον αναγνώστη και υποστηρικτή να «σηκώσει», εφόσον το επιτρέπουν και οι δικές του δυνάμεις (ξέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποστηρικτών της «σχεδίας» είναι άνθρωποι του μόχθου και οι ίδιοι) αυτή την αύξηση.

Σε περίπτωση που διατηρούνταν η τιμή των 3 ευρώ, το καθαρό έσοδο για τον πωλητή θα ήταν 0,83€ (83 λεπτά) ανά τεύχος (συν την επιστροφή του 20% από την εφορία, ενδεχομένως). Ή, στην καλύτερη περίπτωση, 1,15€ ανά τεύχος (εφόσον θα εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα η «σχεδία» να πληρώνει τον φόρο + το χαρτόσημο, 23,6%).
Η λύση να πάει η τιμή του τεύχους 3,5€ (και όχι 4€), εφόσον κρατήσουμε τη λογική του 1,5€ «καθαρό» στον διανομέα δεν είναι βιώσιμη, αν η σχεδία εξακολουθεί να καταβάλλει το 23,6% (φόρο και χαρτόσημο) και, βεβαίως, τον ΕΦΚΑ (26,95%).»

«Παρά τη μεγάλη δυσκολία και αναστάτωση που μας έχει δημιουργήσει αυτή η νέα συνθήκη, προσπαθούμε να εστιάσουμε στη θετική πλευρά των πραγμάτων (αν και έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε). Ετσι προσπαθούμε να πορευτούμε όλα αυτά τα χρόνια. Είμαστε χαρούμενοι γιατί πλέον οι άνθρωποι της «σχεδίας» έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστικό χρόνο

Που, πρακτικά, σημαίνει ότι κάποιοι από τους πιο ηλικιωμένους μας που τους λείπουν μια χούφτα ένσημα ενδέχεται να πάρουν σύνταξη. Βλέπουμε τη χαρά στα πρόσωπά τους. Είναι και δική μας χαρά. Είναι και χαρά της κοινωνίας ολόκληρης που τόσα χρόνια σας στηρίζει εσάς, στηρίζει και τη συλλογική μας προσπάθεια, τον αγώνα, το όραμα.
Είναι ο λόγος που μπορούμε και συνεχίζουμε.

Από την άλλη, είναι αλήθεια, βεβαίως, ότι αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε πολλούς από τους ανθρώπους που φορούν το κόκκινο γιλέκο και σε όλους μας. Είναι αλήθεια ότι το Φεβρουάριο είναι πράγματι λιγότεροι πωλητές στο δρόμο. Στους κόλπους της «σχεδίας» επικρατεί μια ανασφάλεια, μια σύγχυση, μια πίκρα σε ορισμένους. Κάποιοι έχουν αποχωρήσει, απογοητευμένοι. Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να υποστηρίξουμε τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς συνανθρώπους μας να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους», καταλήγει η ανακοίνωση του περιοδικού.

.mononews.gr