Ν/σ για τις τράπεζες σήμερα

Ν/σ για τις τράπεζες σήμερα

  • |

Η κάλυψη μεγάλου μέρους των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών  από ιδιώτες είναι ο κατευθυντήριος άξονας των διατάξεων του νομοσχεδίου για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για να ψηφισθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Κυβέρνηση, ΤτΕ και θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε όρους και ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη συμμετοχή ιδιωτών στις επικείμενες ΑΜΚ, οι οποίες θα συνδυασθούν με εκδόσεις μετατρέψιμων τραπεζικών ομολογιών (CoCo’s).

Στόχος είναι να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου διεθνή funds, χρηματοπιστωτικοί οίκοι και μεγάλος αριθμός μεμονωμένων επενδυτών, ώστε να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό κάλυψης από ιδιωτικά κεφάλαια.

To TΧΣ θα καλύψει οποιοδήποτε κεφαλαιακό έλλειμμα προκύψει μετά την συμμετοχή των ιδιωτών, με  συνδυασμό νέων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών. Οι μετοχές που θα λάβει θα έχουν δικαίωμα ψήφου, σε αντίθεση με εκείνες των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναλογία νέων μετοχών-μετατρέψιμων ομολογιών θα καθορισθεί μετά τις ΑΜΚ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος