«Κλείδωσαν» επτά υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ

«Κλείδωσαν» επτά υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ

  • |

Με αντικείμενο την προετοιμασία της Κεντρικής Επιτροπής του ερχόμενου Σαββατοκύριακου συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ «έκλεισαν» οι υποψήφιοι που στηρίζει το κυβερνών κόμμα σε επτά περιφέρειες.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της Κουμουνδούρου ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, εάν έχει μιλήσει με τον υπουργό που βρίσκεται στις ΗΠΑ, απάντησε σε χιουμοριστικό τόνο το εξής: «Έχει τυφώνα, αλλά δεν λέγεται “Πάνος”, λέγεται “Michael”».

Σε ερώτημα αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας για το Μακεδονικό, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, κομματικές πηγές παρέπεμψαν στη συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων να επανέλθουν στο θέμα τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα της επικείμενης συνεδρίασης της ΚΕ θα είναι τα εξής: οι πολιτικές εξελίξεις, οι επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις -αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές- η ανασυγκρότηση του κόμματος και εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Ο γραμματέας της ΚΕ, Πάνος Σκουρλέτης, ενημέρωσε  αναφορικά με τις συσκέψεις που έχουν γίνει σε επίπεδο κομματικών οργανώσεων ανά την Ελλάδα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές με στόχο μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου να έχουν αποφασιστεί οι υποψηφιότητες που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις Περιφέρειες.

Τα επτά ονόματα
Μέχρι στιγμής έχουν κλειδώσει τα ονόματα σε επτά περιφέρειες. Πρόκειται για τους δύο νυν περιφερειάρχες που είχαν στηριχθεί και την προηγούμενη φορά, τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Επίσης, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, τον Γιώργο Δέδε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, τον Κωνσταντίνο Κατσιμίγα για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και τον Δημήτρη Αναγνωστάκη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφορικά με την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη Κυριακή, φαίνεται να προκρίνεται να υπάρξει πρόταση για ενιαία ΠΓ, με μικρότερο αριθμό μελών από τη σημερινή, η οποία αριθμεί 29 μέλη, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και πρόταση για διατήρηση της σημερινής δομής της ΠΓ. Τονίστηκε η επιθυμία όλων η νέα ΠΓ να προκύψει με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

Μέχρι τα Χριστούγεννα
Οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν πως στη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα πρέπει να έχουν ψηφιστεί οι δεσμεύσεις, τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, που μεταξύ άλλων αφορούν σε αναδρομικά, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ΕΝΦΙΑ.

Ως προς το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων υποστήριξαν ότι η διαπραγμάτευση πηγαίνει πολύ καλά και εκτίμησαν ότι το θέμα θα κλείσει χωρίς αναταράξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των κοινοβουλευτικών και κυβερνητικών πρωτοβουλιών, όπως η Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο της επόμενης συνεδρίασης της ΠΓ προκειμένου να καταλήξει το κόμμα στις προτάσεις του και εν συνεχεία να γίνει εισήγηση προς την Κ.Ο.

efsyn.gr