«Μαραθώνιος» πληρωμών για τους φορολογούμενους – Τι πρέπει να εξοφλήσουν ως τα τέλη του 2018

«Μαραθώνιος» πληρωμών για τους φορολογούμενους – Τι πρέπει να εξοφλήσουν ως τα τέλη του 2018

  • |

Δύσκολος μήνας ο Νοέμβρης για τους συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του 2018 όλες τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν οι φορολογούμενοι, καθώς μέχρι το τέλος του 2018 θα πρέπει να εξοφλήσουν όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες.

Ο Νοέμβριος είναι ένας από τους πιο δύσκολους μήνες καθώς συμπίπτουν χρονικά ο φόρος εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη δεύτερη δόση του ΦΠΑ.

Συνταξιούχοι αλλά και λοιποί φορολογούμενοι που εισέπραξαν αναδρομικά, θα πρέπει να τα δηλώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου για να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ στις 30 Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την αίτηση ανανέωσης του κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές στις οποίες υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει να σπεύσουν για μεταβιβάσεις, προκειμένου να γλιτώσουν από τις επιβαρύνσεις που θα φέρει η πρώτη χρονιά.

Τα τέλη κυκλοφορίας αναρτώνται τις επόμενες ημέρες και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ έως 31/12 θα πρέπει να σπεύσουν και οι ενδιαφερόμενοι για να θέσουν το όχημά τους σε καθεστώς ακινησίας.

Αναλυτικά:

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Η μεταβίβαση ακινήτων μέσω γονικής παροχής ή δωρεάς δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι από την 1η/1/2019 ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Στις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αύξηση στην τιμή ζώνης, θα αυξηθούν και τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογραφικά, έξοδο υποθηκοφυλακείου κ.λπ.), αλλά ενδεχομένως και οι φόροι μεταβίβασης, καθώς δεν καλύπτονται όλα τα ακίνητα από το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εντοπίσουν αν στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό τους θα υπάρξει αύξηση στην τιμή ζώνης, προκειμένου να αποσαφηνίσουν αν θα χρειαστεί να σπεύσουν στον συμβολαιογράφο.

Φορολογικές δηλώσεις

Στο τέλος του χρόνου εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι συνταξιούχοι για να δηλώσουν τα αναδρομικά που πιστώθηκαν στον λογαριασμό τους πριν από έναν χρόνο. Τα αναδρομικά αυτά μπορεί να εισπράχθηκαν το 2017 αλλά αφορούσαν προηγούμενα έτη (2016 και πριν).

Πρέπει δηλαδή να δηλωθούν και αυτά τα εισοδήματα με τις αντίστοιχες τροποποιητικές δηλώσεις. Οι συνταξιούχοι που θα ανταποκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου θα γλιτώσουν από το πρόστιμο της εκπρόθεσμης τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης το οποίο ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν τα εισοδήματα μέχρι και τις 31/12/2014 πρέπει να γίνουν χειρόγραφα στις ΔΟΥ.

Αντίθετα, οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν τα έτη 2015 ή 2016 μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Taxis.

Για να προχωρήσει η τροποποιητική δήλωση, θα πρέπει στη σχετική βεβαίωση αποδοχών -η οποία έχει ήδη κατατεθεί στο Taxis- τα εισοδήματα των παρελθόντων ετών να εμφανίζονται σε ξεχωριστή γραμμή.

Αν παρέλθει η προθεσμία της 31/12, τότε η τροποποιητική δήλωση θα γίνει με πρόστιμο, καθώς η απαλλαγή που προκύπτει από το γεγονός ότι τα εισοδήματα δηλώνονται αναδρομικά χωρίς υπαιτιότητα του φορολογούμενου, έχει ημερομηνία λήξεως.

 

Τέλη κυκλοφορίας

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή φέτος στα τέλη κυκλοφορίας, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να «ανέβουν» τα ειδοποιητήρια στο Taxis. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά.

Η κατάθεση των πινακίδων προκειμένου το όχημα να τεθεί σε καθεστώς ακινησίας γίνεται στη ΔΟΥ, ενώ για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για όλα τα προηγούμενα έτη. Και φέτος, δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι σχετικές αιτήσεις ακινητοποίησης.

Ειδικά μετά τη θέσπιση των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα», χιλιάδες είναι οι οδηγοί που σπεύδουν να «ακινητοποιήσουν» τα οχήματά τους για να γλιτώσουν έξοδα από τέλη κυκλοφορίας και από ασφάλιση.

.dikaiologitika.gr