«O Ρουπακιάς Δεν Έδρασε Οργανωμένα» – Η Εισαγγελέας Βγάζει Λάδι τους Χρυσαυγίτες

«O Ρουπακιάς Δεν Έδρασε Οργανωμένα» – Η Εισαγγελέας Βγάζει Λάδι τους Χρυσαυγίτες

  • |

Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας κινητοποιήθηκε με ιεραρχική εντολή, όμως ο Ρουπακιάς «δεν έδρασε οργανωμένα», επομένως οι χρυσαυγίτες που βρέθηκαν στο Κερατσίνι «δεν μπορούν να κατηγορηθούν για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα». Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής «δεν ήταν ενήμερη ούτε έδωσε εντολή για τη δολοφονία». Οι αστυνομικοί δεν επενέβησαν για να αποτρέψουν τη δολοφονία. Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγει η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία αγορεύει από το πρωί της Τετάρτης στο Εφετείο της Αθήνας στη μεγάλη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Κώστας Κουκουμάκας
Από την εκφώνηση της πρότασης, προκύπτει η εισαγγελική εκδοχή για τις στιγμές πριν και μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι, το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. «Ο Παύλος Φύσσας πήγε στην καφετέρια Κοράλλι με τη φίλη του και έναν ακόμη νεαρό για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα του Ολυμπιακού. Στο κατάστημα βρίσκονταν τρία άτομα, που φορούσαν στρατιωτικές αρβύλες και παντελόνι παραλλαγής», ξεκίνησε την αγόρευση η εισαγγελέας. Οι τρεις χρυσαυγίτες ήταν οι κατηγορούμενοι Άγγος, Τσαλίκης και Μιχάλαρος.

Κάποια στιγμή, ο φίλος του Φύσσα σχολίασε «καλύτερα να έχω φίλο ένα σκουλήκι, παρά έναν χρυσαυγίτη». Οι παρέες αντάλλαξαν βλέμματα και στο ημίχρονο του αγώνα, ο Φύσσας μίλησε στο τηλέφωνο με γνωστούς του, που βρίσκονταν σε κοντινή καφετέρια, λέγοντας «ελάτε, θα γίνει σκηνικό με κάτι χρυσαυγίτες».

Η εισαγγελέας είπε ότι την ίδια στιγμή οι χρυσαυγίτες έστελναν συνεχώς μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα ο Άγγος, κοιτώντας την οθόνη, έπεσε πάνω σε άτομα της παρέας του Φύσσα. «Όταν τελείωσε ο αγώνας και βγήκαν από το κατάστημα, αντίκρισαν περίπου 15 άτομα που φορούσαν μαύρα ρούχα και κάθονταν μπροστά στα αυτοκίνητά τους. Εκείνη τη στιγμή έφθασαν στο σημείο και τρεις μηχανές με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, που ζήτησαν από τους χρυσαυγίτες να διαλυθούν», είπε η εισαγγελέας.

Η παρέα του Φύσσα απομακρύνθηκε με σκοπό να αγοράσει μπίρες από το περίπτερο και να καθίσει πιο κάτω, όμως οι χρυσαυγίτες τούς φώναξαν «πού πάτε ρε κότες; ελάτε εδώ». Ο Φύσσας ζήτησε από την κοπέλα του να φύγει κι εκείνη πήγε στους αστυνομικούς για να ζητήσει βοήθεια. Ωστόσο, πήρε την απάντηση «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι πολλοί». Η παρέα του θύματος χωρίστηκε στα δύο, μάλιστα ορισμένοι από αυτούς συνελήφθησαν σε κοντινή οικοδομή. Ο Φύσσας και δύο φίλοι του έμειναν στο σημείο κι άρχισαν να χτυπιούνται με τους χρυσαυγίτες. Οι περιγραφές συγκλίνουν ότι ο Φύσσας πάλευε ταυτόχρονα με επτά-οκτώ άτομα, μένοντας όρθιος.

«Στις 23.40 εμφανίστηκε από το αντίθετο ρεύμα ένα ασημί Nissan Almera που οδηγούσε ο Γιώργος Ρουπακιάς», συνέχισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας. Η ίδια είπε ότι δεν αποδείχτηκε πως είχε συνοδηγό τον Καζαντζόγλου. Ο Ρουπακιάς βγήκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε στον Φύσσα, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, χωρίς να βρίσκεται σε άμυνα. Τον «αγκάλιασε» και τον χτύπησε με πτυσσόμενο μαχαίρι-στιλέτο, δύο φορές στο ύψος της καρδιάς και μία στον μηρό. «Πέταξε το μαχαίρι κι έκανε να φύγει. Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο καθυστερημένα, άκουσαν τον Φύσσα να λέει, “Με μαχαίρωσε, πού πας να φύγεις ρε πουστάρα!”. O Ρουπακιάς ήταν ήρεμος και νηφάλιος. Είχε ανάψει τσιγάρο και είπε στους αστυνομικούς, “είμαι δικός σας, είμαι της Χρυσής Αυγής”».

/www.vice.com/