Kαρναβαλική ανυπακοή και ευτράπελα: αστυνομία εναντίον καρναβαλιστών!

Kαρναβαλική ανυπακοή και ευτράπελα: αστυνομία εναντίον καρναβαλιστών!

  • |

Μπορεί όλοι οι Δήμοι της χώρας να έχουν πειθαρχήσει στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για την απαγόρευση των καρναβαλικών εκδηλώσεων λόγω Κορωναϊού, όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή καθώς υπάρχουν περιπτώσεις απείθαρχων συλλόγων και καρναβαλιστών. Οι αρχές βρίσκονται στην περίεργη θέση να καταδιώκουν μασκαρεμένους και να ερμηνεύουν τι είναι οργανωμένο και τι αυτοσχέδιο ενώ αρκετές είναι οι εκδηλώσεις που δεν εμπίπτουν στο πεδίο των απαγορεύσεων. Ως γνωστό, οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών.

Σε Νάουσα Ημαθίας και Σοχό Θεσσαλονίκης οι πολιτιστικοί φορείς που διοργανώνουν τις τοπικές καρναβαλικές εκδηλώσεις – και όχι οι Δήμοι επισήμως – αρνούνται να πειθαρχήσουν και προαναγγέλλουν ότι θα αναβιώσουν τα αποκριάτικα έθιμά τους. Σε Πάτρα και Ξάνθη, που συγκεντρώνουν το μεγάλο όγκο επισκεπτών σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα, η κίνηση στους δρόμους και το αποκριάτικο ξεφάντωμα μέχρι το πρωί δεν διαφέρει από τις κανονικές καρναβαλικές χρονιές, παρά το γεγονός ότι οι Δήμοι έχουν αναστείλει όλες τις εκδηλώσεις. Στα βίντεο που αναρτήθηκαν φαίνεται ότι οι καρναβαλιστές  έχουν διακόψει την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους και ξεφαντώνουν απτόητοι., όπως συνέβη και το Σάββατο μετά τη βραδυνή παρέλαση που πραγματοποιήθηκε, χωρίς τη συμμετοχή του Δήμου αλλά και χωρίς κάποια εμπλοκή με την Αστυνομία.

Καρναβαλιστές υπό αστυνομικό κλοιό στην Πάτρα

Στην Πάτρα οι καρναβαλιστές που συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου για να παρελάσουν στο κέντρο της Πάτρας βρέθηκαν υπό αστυνομικό κλοιό. Συγκεκριμένα λίγο πριν ξεκινήσει η καρναβαλική πομπή στο σημείο κατέφθασε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας. Η πομπή ακολούθησε τη διαδρομή προς τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου πάντα με την ισχυρή παρουσία των αστυνομικών στην αρχή, στο τέλος της και κατά μήκος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι καρναβαλιστές ήρθαν σε κάποιο σημείο σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς και σημειώθηκε ένταση.

Παρέμβαση Εισαγγελίας στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη, παρενέβη πλέον η Εισαγγελία και ζητά να σχηματιστεί δικογραφία σε όποια καρναβαλική ομάδα επιχειρήσει να παρελάσει αυτοσχέδια, όπως φαίνεται ότι οργανώνεται στα κοινωνικά δίκτυα ενώ αντίστοιχη πρόθεση εκφράζουν πολλά πληρώματα στην Πάτρα που οργανώνονται ανοιχτά. Ο Δήμος της Ξάνθης υποχρεώθηκε να διακόψει τη μουσική που έπαιζαν τα ηχεία του Δήμου ενώ επιβλήθηκαν κυρώσεις σε μπαρ και καταστήματα που είχαν ηχεία σε εξωτερικούς χώρους!

Το ερώτημα όμως για την Αστυνομία είναι τι μπορεί να θεωρηθεί μεμονωμένο και τί οργανωμένο αν και είναι πρωτόγνωρο να βρίσκεται επί ποδός κυνηγώντας μασκαράδες! Παράλληλα, αν και τα επίσημα πληρώματα και πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν ακυρώσει τη συμμετοχή σε παρελάσεις, γίνονται κανονικά όλες οι παράλληλες εκδηλώσεις όπως τα μεγάλα πάρτι και συναθροίσεις σε χώρους με χιλιάδες συμμετέχοντες, που είναι νόμιμες.

Ειδικότερα στην Ξάνθη, το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί την Κυριακή που πραγματοποιείται ο ποδοσφαιρικός αγώνας Ξάνθη -ΠΑΟΚ. Χιλιάδες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, θα βρεθούν στην πόλη νόμιμα, αφού οι αθλητικές αναμετρήσεις δεν ανεστάλησαν, δημιουργώντας ένα σύνθετο πονοκέφαλο για τις αρχές που ήδη διαθέτουν αρκετές δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων.

Συνάντηση των Δημάρχων την Τρίτη 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η προστασία της δημόσιας υγείας έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο ενώ οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι έχουν εντοπιστεί από τους επιδημιολόγους στην πόλη της Πάτρας που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο και, κυρίως, χιλιάδες επισκέπτες από την Ιταλία.

Τέλος, την Τρίτη στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr,  συναντώνται οι Δήμαρχοι των καρναβαλικών πόλεων (Πάτρα, Ξάνθη, Ρέθυμνο κ.α.) με σκοπό να διερευνήσουν το ενδεχόμενο «μεταφοράς» του καρναβαλιού σε κοινή ημερομηνία, είτε το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, είτε την 1η Ιουνίου όπως προτάσσει ο Δήμος Πάτρας. Υπό την αίρεση ότι ο κοροναϊός δεν θα βρίσκεται σε έξαρση…

Από τη μία πολίτες αδειάζουν τα χαρτιά υγείας και τα μακαρόνια στα σούπερ μάρκετ, στο πλαίσιο της υστερίας για τον ιό, από την άλλη σύλλογοι και καρναβαλιστές στήνουν «αντάρτικα» ενάντια στις απαγορεύσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας!

.ertopen.com