Σπατάλη μέχρι 300.000 ευρώ για το αστυνομικό «φιάσκο» σε Λέσβο και Χίο

Σπατάλη μέχρι 300.000 ευρώ για το αστυνομικό «φιάσκο» σε Λέσβο και Χίο

  • |

Από 250.000 μέχρι 300.000 ευρώ υπολογίζεται ότι στοίχισε η πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση σε Λέσβο και Χίο, που στιγματίστηκε από αγριότητες, βία και καταστροφές και σίγουρα δεν έφερε το επιθυμητό από την κυβέρνηση αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τη Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, την πρώτη γυναίκα στρατηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και πρώην γενική επιθεωρήτρια της ΕΛ.ΑΣ. για το άσυλο και το προσφυγικό, που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, το “φιάσκο” της περασμένης εβδομάδας στα δύο νησιά, «με έναν πρόχειρο υπολογισμό, πρέπει να κόστισε στο κράτος 250 έως 300 χιλιάδες ευρώ, υπολογίζοντας πόσο κοστίζει ο αστυνομικός, η μίσθωση των πλοιαρίων, η μετακίνηση οχημάτων, τα χημικά που έπεσαν και άλλα».

Η στρατηγός ε.α. απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση αν θεωρεί την εν λόγω επιχείρηση πετυχημένη, αφήνοντας ωστόσο σαφείς υπαινιγμούς: «Το πόσο αποτυχημένη ή μη ήταν η συγκεκριμένη επιχείρηση, αυτό το είδε όλος ο κόσμος».

«Εγώ με τα ίδια λεφτά, θα κατέβαζα στα νησιά 300 υπαλλήλους του Ασύλου και θα έλεγα, σε 4 με 5 ημέρες βγάλτε μου 5.000 με 6.000 αποφάσεις για το άσυλο. Έτσι θα έδειχνα σε όλους πως έχω έναν κρατικό μηχανισμό που μπορεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις», πρόσθεσε η κα Τσιριγώτη, σημειώνοντας ότι το έχει κάνει πολλές φορές, με θετικά αποτελέσματα σε επίπεδο επιστροφών.

Δήλωσε ακόμη πως οι νησιώτες έχουν συμπαρασταθεί και έχουν αγκαλιάσει τους ανθρώπους και τις προσπάθειες της πολιτείας και συμπλήρωσε πως η κακή εξέλιξη στην παρούσα φάση οφείλεται στο ότι υπάρχει ένταση με την Τουρκία. «Εμείς είχαμε πληροφορίες από μέσα, είχαμε συνεργασία σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο και μπορούσαμε να ελέγχουμε καλύτερα την κατάσταση», τόνισε, θυμίζοντας πως όταν είχαν μαζευτεί 16.000 άνθρωποι στην Αλεξανδρούπολη, ο Γιάννης Μουζάλας είχε φέρει το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα και είχε επικοινωνήσει με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη αποστρατεύτηκε το καλοκαίρι του 2019, στις τότε κρίσεις. Είχε διατελέσει προϊστάμενη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και είχε την ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

efsyn.gr/