Το πρώτο “όχι” για την έκδοση των Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία

Το πρώτο “όχι” για την έκδοση των Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία

  • |

Μία πρώτη νίκη σήμερα για τους πέντε Έλληνες φοιτητές, την έκδοση των οποίων ζητούν οι ιταλικές αρχές. Το Συμβούλιο Εφετών απάντησε αρνητικά στο αίτημα για έκδοσή τους, κατά την εξέταση των περιπτώσεων δύο εκ των φοιτητών, ενώ αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η απόφαση και για τους άλλους τρεις.

Οι ιταλικές Αρχές έχουν εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα και ζητούν να δικάσουν τους νεαρούς για επεισόδια κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Μιλάνο, την περασμένη πρωτομαγιά με αφορμή τα εγκαίνια της EXPO 2015.

Οι ιταλικές αρχές κατηγορούν τους πέντε φοιτητές για αδικήματα σχετικά με «καταστροφές» και «διακεκριμένη αντίσταση», οι οποίες τιμωρούνται με ποινές από 8 έως 15 χρόνια, ενώ επιτρέπεται απροσδιόριστος χρόνος προφυλάκισης.

Οι φοιτητές συνελήφθησαν στις 12 Νοεμβρίου από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μία μόλις ημέρα μετά την κοινοποίηση στην ΕΛ.ΑΣ. του ευρωπαϊκού εντάλματος.

Η υπεράσπιση των πέντε φοιτητών ζητάει να μην γίνει αποδεκτό το ιταλικό αίτημα και οι πέντε να δικαστούν στην Ελλάδα βάσει του δικαιώματος της χώρας μας να αρνηθεί την έκδοση πολίτη της.