20 νέα κρούσματα στο προσφυγικό καμπ στη Ριτσώνα

20 νέα κρούσματα στο προσφυγικό καμπ στη Ριτσώνα

  • |

Ο εντοπισμός 20 επιπλέον κρουσμάτων κορωνοϊού στο καμπ της Ριτσώνας (συνολικά 21 με τη γυναίκα που γέννησε στο «Αλεξάνδρα») καθιστά επιτακτική την άμεση αποσυμφόρηση των δομών προσφύγων πανελλαδικά.

Μόνο στη Ρι­τσώ­να μέ­νουν 2.800 άν­θρω­ποι, με­τα­ξύ αυτών πολ­λές οι­κο­γέ­νειες και ασυ­νό­δευ­τοι ανή­λι­κοι, απο­λύ­τως έκ­θε­τοι στον ιό. Απαι­τού­με ενη­μέ­ρω­ση για τα συ­γκε­κρι­μέ­να μέτρα που έχει λάβει η κυ­βέρ­νη­ση. Πόσοι για­τροί θα βρε­θούν στο καμπ για τις επό­με­νες 14 μέρες; Πώς θα εξα­σφα­λι­στεί η τρο­φο­δο­σία και πώς θα δια­σφα­λι­στούν οι συν­θή­κες υγιει­νής; Πόσοι και ποιοί χώροι κα­ρα­ντί­νας έχουν προ­βλε­φθεί για τα κρού­σμα­τα; Πώς μπο­ρούν πο­λυ­με­λείς οι­κο­γέ­νειες που ζούνε μαζί μέσα σε κο­ντέι­νερ 25τ.μ. να τη­ρή­σουν «φυ­σι­κές απο­στά­σεις»;

Από τις πρω­το­βου­λί­ες για­τρών και εκα­το­ντά­δων ορ­γα­νώ­σε­ων από όλον τον κόσμο μέχρι το δελ­τίο τύπου που συ­νυ­πο­γρά­φει ο Πα­γκό­σμιος Ορ­γα­νι­σμός Υγεί­ας, τί­θε­ται το ζή­τη­μα της ίσης πρό­σβα­σης στην υγειο­νο­μι­κή πε­ρί­θαλ­ψη και των μέ­τρων προ­στα­σί­ας των με­τα­ναστ(ρι)ών και των προ­σφύ­γων στα καμπ. Όμως, ακόμη και μέσα στην παν­δη­μία η κυ­βέρ­νη­ση, ακο­λου­θώ­ντας πιστά τη ρα­τσι­στι­κή της ατζέ­ντα, αδια­φο­ρεί για τους πρό­σφυ­γες και όσους αν­θρώ­πους βρί­σκο­νται μό­νι­μα στο πε­ρι­θώ­ριο της κρα­τι­κής μέ­ρι­μνας. Τα φρου­ρού­με­να κλει­στά καμπ απο­τε­λούν ανεύ­θυ­νη και εγκλη­μα­τι­κή επι­λο­γή που κιν­δυ­νεύ­ει να οδη­γή­σει στην απώ­λεια με­γά­λου αριθ­μού ζωών και ανε­ξέ­λεγ­κτης διά­δο­σης του ιού.

Αντί να ξο­δεύ­ει λεφτά για επι­κοι­νω­νια­κές κα­μπά­νιες, απαι­τού­με από την κυ­βέρ­νη­ση να με­ρι­μνή­σει εδώ και τώρα για την ενί­σχυ­ση δη­μό­σιων και δη­μο­τι­κών δομών φρο­ντί­δας προ­κει­μέ­νου να με­τα­φερ­θούν οι άν­θρω­ποι από τα καμπ σε κα­τάλ­λη­λους χώ­ρους στέ­γα­σης όπου θα μπο­ρούν να τη­ρού­νται οι φυ­σι­κές απο­στά­σεις και οι συν­θή­κες υγιει­νής. Αντί να μας απα­ριθ­μεί ονό­μα­τα φίλων του για­τρών, καλά θα κάνει ο κ. Τσιό­δρας να μας ενη­με­ρώ­σει υπεύ­θυ­να για την υγειο­νο­μι­κή κα­τά­στα­ση στη Ρι­τσώ­να και σε όλα τα προ­σφυ­γι­κά καμπ.

#Κα­νέ­να­ςΜό­νος #Κα­μί­α­Μό­νη #covid19 #antiviruSolidarityGR #FightForLife

/rproject.gr/