Συν-εργασία με… παρακάλια από την κυβέρνηση: Η πενιχρή ανταπόκριση των εργοδοτών φέρνει νέες παροχές

Συν-εργασία με… παρακάλια από την κυβέρνηση: Η πενιχρή ανταπόκριση των εργοδοτών φέρνει νέες παροχές

  • |

Απορίες και προβληματισμούς έχουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την πενιχρή ανταπόκριση των επιχειρήσεων στο φιλόδοξο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την βοήθεια στους εργοδότες να τα βγάλουν πέρα με την κρίση του κορωνοϊού και το σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε στην αγορά.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού στη χώρα μας δεν έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα, παρότι πληρούν τον βασικό όρο, δηλαδή να έχουν εμφανίσει κατά τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους (εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ) σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών. Ετσι, αν και τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποβάλει αίτηση λίγο περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις για τη μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των 33.100 εργαζομένων τους.

Νέες παροχές στους εργοδότες

Το υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, λίγο πριν από την έναρξη του προγράμματος προχώρησε στο πρώτο «λίφτινγκ» προκειμένου να προσελκύσει τους εργοδότες, προβλέποντας ότι έως και τις 31 Ιουλίου το Δημόσιο θα καλύπτει όχι μόνο το 60% του πραγματικού μισθού κάθε εργαζομένου για το διάστημα που δεν εργάζεται, αλλά και το 60% των εργοδοτικών εισφορών για την ίδια περίοδο.

Πλέον, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η κάλυψη μέρους των εργοδοτικών εισφορών να επεκταθεί και τους επόμενους μήνες, καθώς συνολικά το πρόγραμμα θα «τρέχει» έως τις 15 Οκτωβρίου. Παράλληλα, δεν αποκλείουν διορθωτικές παρεμβάσεις ανά κλάδο ή γεωγραφική περιφέρεια, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων. Στόχος είναι κατά κύριο λόγο η στήριξη της απασχόλησης, καθώς σε αντίθετη περίπτωση εκτιμάται ότι θα πολλαπλασιαστούν τα «λουκέτα» και θα υπάρξει δραματική αύξηση της ανεργίας.

Πρόβλημα η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία και λειτουργούν με βάρδιες προσωπικού, όπως ανέδειξε η «Κ», είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό στην πράξη αποκλείει από το πρόγραμμα τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να προβλεφθεί η μείωση του χρόνου εργασίας στο σύνολο του μήνα.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η πλήρης εικόνα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα φανεί τον επόμενο μήνα, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα περιφερειακά αεροδρόμια και κατά συνέπεια δεν λειτουργούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις περιοχές αυτές, όπως επίσης κλειστά παραμένουν ακόμη και μεγάλα ξενοδοχεία σε Αθήνα και τουριστικές περιοχές.

topontiki.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.