Εξέταση αίματος ανιχνεύει οκτώ διαφορετικούς τύπους καρκίνου

Εξέταση αίματος ανιχνεύει οκτώ διαφορετικούς τύπους καρκίνου

Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ με επικεφαλής τον έλληνα καθηγητή Ογκολογίας-Παθολογίας, Νικόλαο Παπαδόπουλο, ανέπτυξε μια απλή εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει οκτώ συχνές μορφές καρκίνου και να εντοπίσει επίσης το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος.

Σύμφωνα με το Science, η εξέταση που ονομάζεται CancerSEEK, είναι μια μοναδική, μη επεμβατική τεχνική πολυεπίπεδης ανάλυσης που αξιολογεί τα επίπεδα οκτώ καρκινικών πρωτεϊνών και την παρουσία καρκινικών γονιδιακών μεταλλάξεων από το DNA που κυκλοφορεί στο αίμα.

Το τεστ εντοπίζει οκτώ μορφές καρκίνου, οι οποίες αναλογούν σε πάνω από το 60% των θανάτων από καρκίνο μόνον στις ΗΠΑ. Για πέντε από τις μορφές αυτές του καρκίνου ( ωοθηκών, ήπατος, στομάχου, παγκρέατος και οισοφάγου)  δεν υπάρχει σήμερα  κανένα τέστ έγκαιρης διάγνωσης.

Το τεστ δοκιμάσθηκε σε 1.005 ασθενείς με διαγνωσμένους μη μεταστατικούς καρκίνους (σταδίου ένα έως τρία) των ωοθηκών, του ήπατος, του στομάχου, του παγκρέατος, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του μαστού, οι οποίοι δεν είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Ο στόχος των επιστημόνων είναι να υπάρξει ένα τεστ αίματος που όλοι οι άνθρωποι θα κάνουν κάθε χρόνο, π.χ. όπως συμβαίνει με τις μαστογραφίες στις γυναίκες, ώστε έγκαιρα να γίνεται η διάγνωση τυχόν καρκίνου, ώστε να αυξάνεται η πιθανότητα θεραπείας και επιβίωσης.

enallaktikos.gr