ΑΝΤΑΡΣΥΑ | Να μην περάσει το κυβερνητικό τερατούργημα

ΑΝΤΑΡΣΥΑ | Να μην περάσει το κυβερνητικό τερατούργημα

  • |

Δημόσια και αξιοπρεπή περίθαλψη και σύνταξη για όλους

Το κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιοκοινωνικό χαρακτήρα είχε απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομικήυποχρέωση, κόβει βάναυσα τις συντάξεις και ενοποιεί τους ασφαλισμένους στην εξαθλίωση. Τα μέτρα που περιλαμβάνει είναι η αφετηρία της «διαπραγμάτευσης» με το κουαρτέτο. Αν είναι αυτή η «αφετηρία» τηςκυβέρνησης καταλαβαίνουμε πόσο χειρότερη θα είναι η κατάληξη…

Πρόκειται για βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη «μεταρρύθμιση» που συνεχίζει επάξια την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Βασική φιλοσοφία του νομοσχέδιου: Ο καθένας είναι «υπεύθυνος για την ασφάλισή του». Αν έχεις περάσειπεριόδους στην ανεργία, την μαύρη και ελαστική εργασία, ας πρόσεχες! Ίσως πάρεις κάποια στιγμή, στα βαθιά γεράματα, μία «σύνταξη» 300 ευρώ.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο αφήνει άθικτο -και «χτίζει» πάνω σε αυτό- το αντιδραστικό μνημονιακό πλαίσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (Νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη κλπ).

Το σχέδιο της κυβέρνησης θα οδηγήσει τους νέους -κυρίως- εργαζόμενους στη μαύρη και αδήλωτη εργασία καιθα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς στις σημερινές συνθήκες της μακρόχρονης ανεργίας και της ελαστικής εργασίας κανείς δεν θα προσδοκά να συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισηςγια να πάρει μια κάποια σύνταξη!

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Α. «ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ» ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

1.                  Η πρόταση προβλέπει μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από 15 έως 30% για τηνμεγάλη πλειονότητα των ασφαλισμένων, αλλά και των ήδη συνταξιούχων.

Η μείωση των συντάξεων προέρχεται από α) την πολύ χαμηλότερη βάση υπολογισμού των «συντάξιμωναποδοχών», καθώς υπολογίζονται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, β) το χαμηλότερο «ποσοστόαναπλήρωσης» που πέφτει στο 46% (από 70% που ήταν πριν και 90% παλιότερα), στην «αναλογική σύνταξη» για 40 χρόνια δουλειάς. γ) την σαρωτική κατάργηση όλων των ταμείων και των ειδικών διατάξεών τους. Με τονομοσχέδιο καταργείται η κατώτερη σύνταξη. Ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα των 384 € μικτά δεν δίνεταιολόκληρο παρά με την συμπλήρωση των 67 ετών (μέχρι τότε περικόπτεται κατά 6% τον χρόνο), ενώ μειώνεταικατά 25% ακόμα και στα άτομα με αναπηρία άνω του 67%! Για τους ήδη συνταξιούχους καταργείται η13η και 14η σύνταξη όπου ίσχυε –και η κυβέρνηση έχει το θράσος να λέει ότι δεν μειώνει τις συντάξεις.

2.                  Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Το ψαλίδι θα ξεκινά από 8% και θα φτάνει το 15% έως και30% σε κάποιες περιπτώσεις, ώστε να εξοικονομηθούν άμεσα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Στο μέλλον θαυπολογίζονται με βάση τα «δημογραφικά δεδομένα» και το «προσδόκιμο επιβίωσης», άρα θα μειωθούν ακόμαπερισσότερο. Περικοπή και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Θεσπίζονται ψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια μεαποτέλεσμα να το χάνουν 70.000 φτωχοί συνταξιούχοι, με στόχο να «εξοικονομηθούν» 223 εκατ. ευρώ, μεταβατικά μέχρι την οριστική κατάργησή του το 2019. Μεγάλες πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις τουΔημοσίου. Μείωση έως 40% στα μερίσματα του Δημοσίου ώστε να μειωθεί η δαπάνη κατά 146 εκατ. ευρώ.Μείωση κατά 10% ως 15% στο νέο εφάπαξ ώστε να μειωθεί η δαπάνη κατά 87 εκατ. ευρώ.

Β. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

3.                  Το νομοσχέδιο οδηγεί σε αύξηση των χρόνων που απαιτούνται για σύνταξη, (κατάργηση τωνειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης από το δημόσιο ή άλλων ευνοϊκών διατάξεων των επιμέρους ταμείων). Δεν είναι μακριά η στιγμή που στις σχολικές αίθουσες θα βλέπουμε νηπιαγωγούς ετών 70, ενώ στον ιδιωτικότομέα, οι εργαζόμενοι πρακτικά υποχρεώνονται σε «πρόωρες» συντάξεις πείνας.

Γ. ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΩΝ ΕΛΕΥΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ, ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ«ΜΠΛΟΚΑΚΙ»

4.                  Το νομοσχέδιο προβλέπει συντριπτικά μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους με Δελτίο ΠαροχήςΥπηρεσιών, με «μπλοκάκι». Το άθροισμα των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι αυτοί ανέρχεται στο 38,5% του εισοδήματός τους! Σε συνδυασμό με τα σφαγιαστικά φορολογικά μέτρα (26% από τοπρώτο ευρώ) είναι προφανές ότι οι νέοι επιστήμονες που δουλεύουν με ΔΠΥ και οι ελεύθεροι επαγγελματίεςοδηγούνται σε καταστροφή. Τα ίδια ισχύουν και για τους αγρότες, με τριπλασιασμό των εισφορών!

Δ. ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΛΑΤΗ

5.                  Αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα (1,0 μονάδα για εργοδότεςκαι 0,5 μονάδα για εργαζόμενους) για να εξασφαλιστούν πόροι 346 εκατομμύρια ευρώ. Οι εργοδότες θυσιάζουν προσωρινά ένα ελάχιστο μέρος της τεράστιας μείωσης 4,9% των εργοδοτικών εισφορών της κυβέρνησης Σαμαρά προκειμένου να στηρίξουν πολιτικά την κυβέρνηση στο πέρασμα του ασφαλιστικού. Ουσιαστικά όλο το βάροςπέφτει στους εργαζόμενους.

ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΨΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ!

Η κυβέρνηση παπαγαλίζει τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο! Σε «5 χρόνια δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις», γιατί υπήρχαν «υψηλές συντάξεις και ανισορροπίες» -κατά το «μαζί τα φάγαμε» του αλησμόνητου κ Πάγκαλου. Όλοιξέρουμε ότι τα ταμεία χρεωκόπησαν από την αδιανόητη κλεψιά στα αποθεματικά τους, που γίνεται εδώ και δεκαετίες τώρα. Από τα θαλασσοδάνεια που έδιναν στις τράπεζες ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο, επειδήλεηλατήθηκαν 70 δισ. ευρώ έως το 2010, από τα δεκάδες δισ. που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το«κούρεμα» του PSI, αλλά και αυτά που αρπάχτηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ. Από την εφιαλτική ανεργία, που δημιουργεί και γιγαντώνει η κρίση του καπιταλισμού σε όλον τον κόσμο. Απότην τεράστια εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τα πεντάμηνα και ταStage ακόμη και στον δημόσιο τομέα.

Από όλα αυτά το μόνο με το οποίο ασχολείται η κυβέρνηση είναι να περικόψει την «ασφαλιστική δαπάνη»κατά 1,8 δισ. ευρώ, τσακίζοντας τη ζωή μας.

Οι ανάγκες και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού είναι σε πλήρη αντίθεση με τη βάρβαρηλογική του κεφαλαίου, του «κουαρτέτου» και των κυβερνήσεων του. Η κοινωνική ασφάλιση, η περίθαλψη, ηαξιοπρεπής σύνταξη είναι κοινωνικά δικαιώματα. Παλεύουμε να πάρουμε πίσω τον πλούτο που παράγουμε, πουόσο πιο γρήγορα μεγαλώνει τόσο πιο γρήγορα συγκεντρώνεται στα χέρια του κεφαλαίου.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙ ΚΑΝ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΗ – ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΡΑ!

Παλεύουμε για ένα δημόσιο, αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα:

1.                  Να ηττηθεί η αντιδραστική ασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των αστικώνμνημονιακών κομμάτων και των ΕΕ-ΕΚΤ-ΕΜΣ-ΔΝΤ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και τα μνημόνια. Η ασφάλιση είναι δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα. Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα μεκριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες, με δικαίωμα πρόσβασης σε όλους χωρίς προϋπόθεσεις.

2.                  Κατώτερη σύνταξη ίση με το βασικό μισθό. Ανατροπή όλων των περικοπών από το 2009 και μετάσε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης. Ενιαιοποίηση τωνδικαιωμάτων όλων προς τα πάνω! Όχι στην διάλυση – κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων

3.                  Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες (55 για τις γυναίκες), ή στα 30 χρόνια εργασίας. Σύνταξη στα 55 (50για τις γυναίκες) για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Μόνο με την μείωση των ορίων συνταξιοδότησης μπορεί να υπάρξει μεγάλη άμεση μείωση της ανεργίας.

4.                  Πλήρης ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη για κάθε άνεργο, ή εργαζόμενο με οποιαδήποτε μορφήελαστικής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης. Κατάργηση όλων των μορφών ευέλικτης και ελαστικής εργασίας.

5.                  Το κόστος της ασφάλισης να βαρύνει τους εργοδότες και το κράτος τόσο για τους εργαζόμενους όσοκαι για τους ανέργους. Κατάργηση της εργατικής ασφαλιστικής εισφοράς. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος. Όχι στην τραπεζική – επιχειρηματική κλεψιά των αποθεματικών.Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο»

6.                  Προστασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίωναγροτών. Όχι στα μέτρα εξόντωσής τους.

7.                  Νομιμοποίηση και ίσα ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα για τους μετανάστες.

Ο αγώνας για ένα αξιοπρεπές ασφαλιστικό σύστημα συνδέεται άρρηκτα με μια συνολική πολιτικήσύγκρουσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ. Η εμπειρία του δημοψηφίσματος έδειξε ότι μέσαστο κλουβί της ευρωζώνης και της ΕΕ δεν μπορεί να καταργηθεί το μνημόνιο. Γι’ αυτό απαιτείται:

Απαλλαγή από τη μηχανή του «δημόσιου» χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τααποθεματικά των ταμείων. Παύση πληρωμών -μονομερής πλήρης διαγραφή του χρέους. Έξοδος από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Ρήξη με τις απαιτήσεις των εργοδοτών και των «επενδυτών» που επιδιώκουν την ουσιαστικά ανασφάλιστη εργασία, για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Εργατικός έλεγχος στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις που μπορεί να εξασφαλίσει ότι εργοδότες και κράτος πληρώνουν τις εισφορές τους και δεν ρημάζουντον ιδρώτα μας και τα ταμεία μας. Μπορούμε να νικήσουμε! Να έχει και ο Τσίπρας την τύχη του Γιαννίτση καιτων πολιτικών του φίλων!