Από τα σπλάχνα του Λεβιάθαν μέχρι το Αμστερνταμ

Από τα σπλάχνα του Λεβιάθαν μέχρι το Αμστερνταμ

  • |

Λεβιάθαν είναι το κοίτασμα αερίου στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της ακτογραμμής του Ισραήλ. Είναι το πιο διάσημο λόγω ονόματος. Συνορεύει με όλα τα επίσης διάσημα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου. Σε άλλα έχει αρχίσει η εξόρυξη, σε άλλα είναι αρκετά κοντά. Το Αμστερνταμ είναι η πρωτεύουσα της Ολλανδίας, όπου βρίσκεται το εικονικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου της Ευρώπης, το Title Transfer Facility ή TTF ή αλλιώς «ολλανδικό» αέριο, αν και τιμολογεί ρωσικό, νορβηγικό, αζερικό ή αιγυπτιακό και ιταλικό αέριο.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Η τιμή του «ολλανδικού» αερίου χθες ήταν 94 ευρώ η μεγαβατώρα, τετραπλάσια από τις αρχές του έτους.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πόσο κοστίζει η εξόρυξη του αερίου από τους παραγωγούς του. Και τι μαγικό μεσολαβεί στη διαδρομή από τα υποθαλάσσια σπλάχνα του Λεβιάθαν ή από τα έγκατα της Κασπίας και τα πέριξ μέχρι την Ολλανδία, ώστε σχεδόν να δεκαπλασιάζεται η τελική τιμή του πολύτιμου αερίου.

Δεν μεσολαβεί τίποτε άλλο εκτός από την απληστία και τη μηχανή της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας. Οσοι τεχνοκράτες -των υδρογονανθράκων ή της αγοράς- ξέρουν το «σπορ» των ορυκτών καυσίμων, αποκαλύπτουν ότι ακόμα και με τις αυξήσεις στα κόστη πρώτων υλών και των τεχνολογιών εξόρυξης και μεταφοράς, το κόστος εξόρυξης του αερίου στην πηγή του δεν υπερβαίνει στα πιο «στριφνά» κοιτάσματα τα 5-7 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια που υπογράφουν οι προμηθευτές με μεγάλους παραγωγούς ρεύματος σε όλη την Ευρώπη δεν ξεπερνούν τα 10-13 ευρώ τη μεγαβατώρα. Μέχρι τα 93 ευρώ που είναι η χρηματιστηριακή τιμή άμεσης παράδοσης αερίου μεσολαβεί το περίφημο αόρατο χέρι της αγοράς -και που δεν μπαίνει αυτό το χέρι!-, το οποίο χλευάζει τη σκιαμαχία της ευρωπαϊκής ηγεσίας πότε με τον Πούτιν, πότε με το κακό το ριζικό μας, αλλά ποτέ με την πολιτική εθελοτυφλία της ίδιας της Ε.Ε.

efsyn.gr/