«Θεματοφύλακες»: Η Ακροδεξιά προκαλεί και η κυβέρνηση υποβαθμίζει την απειλή

«Θεματοφύλακες»: Η Ακροδεξιά προκαλεί και η κυβέρνηση υποβαθμίζει την απειλή

  • |

Τα πρόσφατα γεγονότα γύρω από τις δράσεις της ακροδεξιάς ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» αποκαλύπτουν ότι μπροστά μας έχουμε μια νέα ακροδεξιά απειλή.

Το προφίλ των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος»

Στο στόχαστρο των «Θεματοφυλάκων» βρίσκονται τα μέτρα για την προστασία κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, τα μέλη της ακροδεξιάς ομάδας εξαιρούνται «από μάσκες, πρόστιμα, τεστ, εμβόλια, και οτιδήποτε είναι Αντισυνταγματικό» ενώ έχουν δικαίωμα και υποχρέωση βάσει της «Ιερής Δήλωσης» που υπέγραψαν, να καταγγείλουν οτιδήποτε παράνομο δουν να γίνεται στη χώρα.

Λειτουργούν σαν μία δομημένη και ιεραρχημένη ομάδα, κυκλοφορούν με διακριτικά στα ρούχα τους κάνοντας εφόδους σε νοσοκομεία, εμβολιαστικά κέντρα και σχολεία, ενώ ταυτόχρονα απειλούν με μηνύσεις και τραμπουκίζουν όσους δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους.

Αποκορύφωμα της δράσης τους ήταν η απαγωγή του Διευθυντή Γυμνασίου στο Αιγίνιο Πιερίας κατηγορώντας τον ως «προδότη» επειδή εφαρμόζει τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να του περάσουν χειροπέδες και να τον μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής προκειμένου να συλληφθεί επειδή «παραβιάζει το Σύνταγμα»!

Στη συνέχεια η αστυνομία συνέλαβε 11 ακροδεξιούς «Θεματοφύλακες», με αποτέλεσμα οι 3 από αυτοί να κριθούν προφυλακιστέοι ενώ στους υπόλοιπους επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα.

Ακροδεξιό παρελθόν και γυναικοκτονία

Οι αποκαλύψεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας φανερώνουν ότι πρόκειται για μια ακροδεξιά ομάδα με εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου, με όπλα, ενώ κάποιοι από τους εκπαιδευτές σχετίζονται με την οργάνωση Ιερός Λόχος.

Ο επικεφαλής των «Θεματοφυλάκων» είχε πλούσιο ακροδεξιό και φασιστικό παρελθόν, καθώς σε προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την «Ελληνική Αυγή» (παράταξη της Χρυσής Αυγής στις αυτοδιοικητικές εκλογές) στην Πιερία και στη συνέχεια ήταν μέλος της οργάνωσης «Έλληνες για την πατρίδα» του Η. Κασιδιάρη.

Επίσης, ηγετικό στέλεχος της ακροδεξιάς ομάδας είναι γνωστός γυναικοκτόνος που πριν εννιά χρόνια είχε δολοφονήσει τη γυναίκα του με μαχαίρι στη Λέσβο. Είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια, αλλά όταν η υπόθεση πήγε στο Εφετείο η έδρα αποδέχτηκε τον ισχυρισμό του ότι ήταν «εν βρασμώ ψυχής» (…) με αποτέλεσμα εδώ και δυο χρόνια να κυκλοφορεί ελεύθερος.

H κυβέρνηση υποβαθμίζει την ακροδεξιά απειλή

Παρά τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει τόσο για την δομή και την εκπαίδευση των Θεματοφυλάκων, όσο και για τις σχέσεις τους με την Χρυσή Αυγή, τους «Έλληνες για την πατρίδα» και τον «Ιερό Λόχο», η κυβέρνηση κάνει πως δεν βλέπει την πραγματική εικόνα.

Από τη μία ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει πως:

« …μπορεί οι άνθρωποι αυτοί να μην το έχουν καταλάβει, γιατί το μυαλό τους προφανώς είναι λίγο θολό. Πάνε με βαριές κατηγορίες…».

Ενώ,  ο Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. Τάκης Θεοδωρικάκος συνέχισε στο ίδιο ύφος λέγοντας:

«Η αρπαγή του διευθυντή Γυμνασίου στην Πιερία από μια ομάδα φανατικών και αλλοπρόσαλλων ατόμων αποτελεί ασφαλώς παράνομη και παράλογη συμπεριφορά».

Καμία αναφορά, με άλλα λόγια, στα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της ομάδας αυτής. Όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να ψάξει τις λέξεις «φασιστική» ή «ακροδεξιά οργάνωση» στις κυβερνητικές δηλώσεις δεν θα βρει τίποτα.

Οι δηλώσεις περί «θολωμένου μυαλού» και «παράλογων συμπεριφορών» έχει σαν στόχο να αποπολιτικοποιήσει τη δράση των «Θεματοφυλάκων» και να αποδώσει αυτές τις επιθέσεις σε… ψυχιατρικούς λόγους. Μόνο που οι ακροδεξιοί και οι φασίστες δεν λειτουργούν «θολωμένα», αντιθέτως έχουν σχέδια και στόχους.

Επομένως, η κυβέρνηση έχει επιλέξει πολύ συνειδητά να αποσυνδέσει την δράση των Θεματοφυλάκων με τον χώρο της Ακροδεξιάς, υποβαθμίζοντας έτσι την ακροδεξιά απειλή.

Να απομονώσουμε τους ακροδεξιούς

Για το αντιφασιστικό κίνημα και την Αριστερά δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό για την υποβάθμιση αυτής της απειλής. Είναι γεγονός πως μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, πολλές ομάδες και οργανώσεις της Ακροδεξιάς προσπαθούν να κερδίσουν χώρο.

Η πανδημία του κορονοϊού, σε συνδυασμό με την αποτυχία της κυβέρνησης να την διαχειριστεί έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό πεδίο για την παρέμβαση της Ακροδεξιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις κινητοποιήσεις του λεγόμενου αντιεμβολιαστικού κινήματος, ομάδες και κόμματα ολόκληρου του φάσματος της Ακροδεξιάς προσπάθησαν να δώσουν τον τόνο.

Δεν πρέπει να έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι αν ανεχτούμε την ανάπτυξη ομάδων όπως αυτή των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος», αργά η γρήγορα θα κάνουν την επανεμφάνισή τους τα ακροδεξιά τάγματα εφόδου. Είναι θέμα χρόνου μέχρι η απαγωγή να «αναβαθμιστεί» σε δολοφονικές επιθέσεις απέναντι σε όποιους διαφωνούν μαζί τους.

Την ώρα που η Δικαιοσύνη και η άρχουσα τάξη προσπαθεί να καλύψει τον πραγματικό χαρακτήρα των «Θεματοφυλάκων», το αντιφασιστικό κίνημα και οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να αναλάβουν δράση προκειμένου να ανακοπεί κάθε προσπάθεια ανασυγκρότησης ταγμάτων εφόδου.

Χρέος μας είναι να συνεχίσουμε τον αντιφασιστικό αγώνα στις γειτονιές, στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους και να δώσουμε ενωτικές και μαχητικές απαντήσεις προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος στα σχέδια που έχουν στο κεφάλι τους κάθε λογής φασίστες και ακροδεξιοί.

xekinima.org/