• |

Δυστυχώς και η φετινή γιορτινή περίοδος βρίσκει τη χώρα σε κλοιό κορονοϊού. Οι ελπίδες για «απελευθέρωση» από τα δεσμά του Covid-19 διαψεύδονται για ακόμη μια φορά, με αποτέλεσμα η απογοήτευση να κυριεύει τους πολίτες, ενώ ο φόβος και η ανασφάλεια δημιουργούν ένα αρνητικό μείγμα συναισθημάτων.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Την ίδια στιγμή, το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό μοιάζει εκρηκτικό. Η οικονομία φτάνει στα όριά της, η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις κάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να στενάζουν και ταυτόχρονα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν ένα κλίμα πόλωσης και παρατεταμένης αντιπαράθεσης που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί αμέσως μετά τις γιορτές.

Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, το 2022 δεν αποκλείεται να είναι μια χρονιά πολιτικών εξελίξεων και πρόωρων εκλογών. Λογικά μέχρι το Πάσχα το τοπίο θα είναι πιο καθαρό. Τα κριτήρια για τις επιλογές της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι δύο: πρώτον, η πορεία της πανδημίας, που δεν πηγαίνει καλά ούτε και η διαχείρισή της και, δεύτερον, οι αντοχές της οικονομίας, που δεν είναι ανεξάντλητες. Πάντως, οι όποιες αποφάσεις δεν θα ληφθούν λόγω του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της για κάλπες, αλλά λόγω οικονομίας και πανδημίας.

Σφήνα σε αυτό το σκηνικό μπαίνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τον νέο πρόεδρό του επιχειρεί να βγει από έναν ρόλο κομπάρσου και φτωχού συγγενή. Θέλει ωστόσο χρόνο, επιμονή και προσπάθεια για να φανούν τα αποτελέσματα και άρα η επιτάχυνση των εξελίξεων δεν το ευνοεί. Από την άλλη πλευρά, οφείλει να είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο και αυτό είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα που έχει να αντιμετωπίσει.

efsyn.gr/